Györöki az abszolút nyertes

2023.01.10. 10:44

A különleges bejglibe karamellizált alma is került

Egy balatongyöröki bejgli nyert az ínyenc kategóriában, s elhódította a legmagasabb pontszámért járó Auguszt Elemér-különdíjat is az Év bejglije versenyen, amelyet cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára hirdettek meg.

Péter B. Árpád

Harsányi Levente – aki nem csupán műsorvezető, hanem cukrász is – mindhárom alkalommal szerepet vállalt a zsűriben

Forrás: Magyar Cukrász Ipartestület

A Magyar Cukrász Ipartestület tavaly év végén harmadik alkalommal hirdette meg a viadalt, amely „testvére” az Év fagylaltja, illetve a Magyarország tortája kiírásnak, célja pedig az, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, illetve népszerűsítse a kézműves bejglit a fogyasztók körében.

A viadalra hagyományos diós, illetve mákos, valamint ínyenc kategóriában lehetett nevezni. Utóbbiban volt pisztácia és rozmaring ízű bejgli is, ám alapvetően marcipán, pisztácia, gesztenye, mogyoró és mandula került a tésztákba, emellett előfordult sárgabarack, málna, pekán- és kesudió, birsalma, naspolya, füge, cékla, tonkabab, szilvapálinka és búzasör is a felhasznált alapanyagok között.

A díjnyertes balatongyöröki bejgli levette a zsűritagokat a lábukról

E kategória aranyérmese a balatongyöröki Promenád Kávéház Mennyei ajándék névre hallgató bejglije lett, amit Vadócz Jenő készített. Ez egy fűszeres, pekándiós, karamellizált almás tekercs, amelyben a szerecsendió, a gyömbér, a szegfűbors és a fahéj adta meg a töltelék pikantériáját, s a hagyományos pozsonyi tésztába narancshéj is került.

A diós bejglik mezőnyében kesztölci, a mákosok között pedig szegedi siker született.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában