2023.01.10. 10:44
A különleges bejglibe karamellizált alma is került
Egy balatongyöröki bejgli nyert az ínyenc kategóriában, s elhódította a legmagasabb pontszámért járó Auguszt Elemér-különdíjat is az Év bejglije versenyen, amelyet cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára hirdettek meg.
Harsányi Levente – aki nem csupán műsorvezető, hanem cukrász is – mindhárom alkalommal szerepet vállalt a zsűriben
Forrás: Magyar Cukrász Ipartestület
A Magyar Cukrász Ipartestület tavaly év végén harmadik alkalommal hirdette meg a viadalt, amely „testvére” az Év fagylaltja, illetve a Magyarország tortája kiírásnak, célja pedig az, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, illetve népszerűsítse a kézműves bejglit a fogyasztók körében.
A viadalra hagyományos diós, illetve mákos, valamint ínyenc kategóriában lehetett nevezni. Utóbbiban volt pisztácia és rozmaring ízű bejgli is, ám alapvetően marcipán, pisztácia, gesztenye, mogyoró és mandula került a tésztákba, emellett előfordult sárgabarack, málna, pekán- és kesudió, birsalma, naspolya, füge, cékla, tonkabab, szilvapálinka és búzasör is a felhasznált alapanyagok között.
E kategória aranyérmese a balatongyöröki Promenád Kávéház Mennyei ajándék névre hallgató bejglije lett, amit Vadócz Jenő készített. Ez egy fűszeres, pekándiós, karamellizált almás tekercs, amelyben a szerecsendió, a gyömbér, a szegfűbors és a fahéj adta meg a töltelék pikantériáját, s a hagyományos pozsonyi tésztába narancshéj is került.
A diós bejglik mezőnyében kesztölci, a mákosok között pedig szegedi siker született.