Elfogadták a 2023-ra szóló előzetes üzleti tervüket

2023.01.05. 19:30

A hulladékkoncesszió csökkenti a Zala-Müllex Kft. bevételét

Jelentős, 150 millió forintos bevételcsökkenést eredményez a hulladékgazdálkodási koncesszió júliusi életbelépése a Zala-Müllex Kft. számára.

Arany Gábor

A cég üzemelteti a búslakpusztai hulladéklerakót is

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Egyebek mellett ez is szerepel a Zala-Müllex Kft. ez évre szóló, Bauer Arnold ügyvezető által jegyzett előzetes üzleti tervében, amelyet a legutóbbi önkormányzati közgyűlésen tárgyaltak a képviselők. A tervezetből kitűnik, a júliustól induló hulladékgazdálkodási koncesszióban a MOL Nyrt. koncesszorként felel a közszolgáltatási és intézményi hulladékok begyűjtéséért, kezeléséért és hasznosításáért a következő 35 évben. Emiatt a cégnél a koncesszió hatálya alá tartozó csomagolóanyagok értékesítéséből származó bevétel kiesik, ami évi mintegy 150 millió forint. További negatív hatással jár a gazdasági környezet recessziója, különös tekintettel az építőiparra, ami érzékenyen érinti a konténeres üzletágukat is. A megnövekedett anyag- és bérköltségeiket szolgáltatási áraik emelésével kompenzálják, ennek mértéke átlag 15 százalékot fog kitenni. Röviden összefoglalva: a cég idei üzleti árbevétele hasonlóan alakul, mint előző évben, de az előbbi okok miatt az eredményessége csökken.

Fotós: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A Zala-Müllex Kft.  egyébként Zala és Vas megyében tevékenykedik, és jelen van Nyugat-Dunántúl több térségében. Ezen kívül a két megyében nagymértékben kiveszi részét a közszolgáltatási feladatokból: eszköz bérbeadásával, bérfuvarozással, hulladékkezeléssel. Mindezeken túl főként Zalaegerszegen közreműködik a téli síkosságmentesítésben, az útjavításban, karbantartásban, útfelügyeletbeli, valamint építési és bontási munkálatokban.

(Minap közzétett összegzésük szerint 2022-ben 111 500 tonna hulladékot kezeltek telephelyeiken, 600-nál több cég hulladékkezelését látták el, Zala és Vas megyében 503 tonna illegális hulladékot számoltak fel.)

Fotós: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A közgyűlés elfogadta a cég előzetes üzleti tervét, ami 2,9 milliárd forintot meghaladó nettó árbevételről és 154,4 millió forint adózott eredményről szól. Döntöttek az ügyvezető prémiumfeladatairól is.

Az éves személyi alapbér 30 százalékának megfelelő prémium adható, ha a cég által üzemeltetett hulladéklerakókat a koncesszió júliusi hatályba lépése után is bevonják a koncesszió hatálya alá eső hulladékok esetében. Ugyanekkora összeg jár az útépítés, útfelújítás, bontás, rekultiváció, kármentesítés, tereprendezés, tört beton értékesítése, bértörés és fadarálás esetében a nem tulajdonostól származó nettó 32 millió forintos árbevétel elérésekor. Az éves személyi alapbér ötödének megfelelő összeg jár a zalai megyeszékhely részére végzett, a téli síkosságmentesítési, útkarbantartási feladatok ellátásához szükséges eszközök, a géppark önerős fejlesztéséért. Szintén ekkora összeggel premizálható az ügyvezető a cég a működési területén a települési szintű köztisztasági akciókban való részvétel technikai feltételeinek biztosítása, a környezettudatossággal, zöld-innovációval kapcsolatos tudatformálásra irányuló rendezvényeken való aktív közreműködés esetén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában