Biztonsági öv

2022.12.27. 16:00

Rendőrök tartottak figyelemfelhívó akciót Lentiben

A biztonsági öv használatára hívták fel a figyelmet a rendőrök kedden a rendezvénytéren.

Korosa Titanilla

Köröcz Bianka törzsőrmester (b) segítségével próbálta ki a szimulátort Belső-Szomi Vivien

Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Az akció során 18 éven felüliek próbálhatták ki a biztonságiöv-szimulátort. Komláti Beatrix, a közlekedésrendészeti alosztály vezetője elmondta, hogy az utóbbi időszakban a nagy számban megnövekedett közúti balesetek elkerülése érdekében kezdeményezett baleset-megelőzési kampányt a rendőrség.

Érdemes tudni, hogy már kisebb sebességgel történő ütközésnél is komoly sérüléseket lehet szerezni a biztonsági öv használata nélkül. A KRESZ kötelezővé teszi a biztonsági öv gépjárművekbe történő beszerelését, az ülésen utazó személynek a biztonsági öv becsatolásával kell magát rögzíteni, vagyis a biztonsági öv használata lakott területen belül és kívül is kötelező. A gépkocsiban utazó 150 centiméternél alacsonyabb gyermeket pedig a neki megfelelő biztonsági rendszerben kell rögzíteni. A felmérések szerint a balesetek során a biztonsági öv használatával 50-60 százalékkal javulhatnak egy esetleges ütközés esetén a túlélési esélyek, hiszen az autóból kirepülő emberek 75 százaléka életét veszti, vagy nagyon súlyos, esetlegesen maradandó sérüléseket szenved. Biztonsági öv nélkül már 30 kilométeres óránkénti sebességnél is elszenvedhető halálos sérülés. 

A légzsák és a biztonsági öv együttes használatával a sérülések mértéke tovább csökkenhet. A légzsákok elterjedése óta kiemelten fontos a biztonsági öv használata, mivel az ütközés során lelassítja az ember mozgását, ezzel elég az idő ahhoz, hogy a légzsák felfúvódjon, és ne hirtelen lökje vissza a vezetőt, illetve az utast az ülésbe. A biztonsági öv használata nélkül a légzsák súlyos sérüléseket okozhat.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában