Iskolai vetélkedő

2022.12.12. 14:00

Öveges délután a Ganzban - Látványos fizikai kísérleteket mutattak be

A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Ganz Ábrahám Technikumban december 7-én a a fizikai kísérleteket bemutató „Öveges délután” iskolai vetélkedőre gyűltek össze az érdeklődők, erről számolt be lapunknak az intézmény.

ZH

A versenyzők figyelmesen nézik a többiek kísérleteit.

Forrás: Ganz - technikum

A megmérettetés elsődleges célja, hogy a fizika tantárgyat népszerűsítse, valamint bebizonyítsa, mennyire fontos szerepet tölt be a mindennapi életben. Emellett megmutatja a tantárgy egy másik, érdekesebb oldalát. Öveges József professzor szellemiségét követve a diákok az otthonukban megtalálható dolgokból készítettek eszközöket és mutattak be különféle kísérleteket.

- A versenyt első ízben 2003-ban rendezte meg a matematika-fizika munkaközösség saját diákjai részvételével. A rendezvény nagy sikert aratott a fiatalok körében, ezért az ezt követő években „Jó gyakorlat ” lett. 2005-től az általános iskolás tanulók részére hirdettük meg a vetélkedőt, azóta évről évre megrendezzük, nagy sikerrel. Mára az iskola egyik hagyományává vált az Öveges délután. A járványhelyzet miatt az előző két tanévben elmaradt, de töretlen népszerűségét az is jelzi, hogy idén ismét szép számmal jelentek meg a versenyzők, a megmérettetésen öt iskola tanulói vettek részt – tájékoztatott a versenyt szervező és koordináló Némethné Tóth Krisztina fizika-matematika szakos pedagógus. - A tanulók a fizika számos területéről mutattak be kísérleteket: elektromosságtanból a citromelemet, Öveges professzor klasszikus kísérletét láthattuk. Az emberi tüdő működését a Boyle-Mariotte törvénnyel illusztrálták, melyhez PET palackból és lufikból készített modellt a versenyző. Hidrosztatikai, illetve hidrodinamikai kísérletek révén megismertük a Bermuda-háromszög rejtélyét, illetve azt, hogyan kell szakszerűen felbontani egy dobozos italt. A diákok felkészültsége és lelkesedése kiemelkedő volt.

Első helyezett Ruzsicska Soma és Lancu Martin Krisztián Izsák Imre Általános Iskola lett.

A versenyzőket öttagú zsűri értékelte. A zsűri elnöke a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgató-helyettese, Varga Andrea volt. A zsűri tagjai a Zalaegerszegi SZC Ganz Ábrahám Technikum képviselői voltak: Gaider Gergely igazgató, Borsos Eszter igazgatóhelyettes, Györe László Róbert, a természettudományos munkaközösség vezetője, valamint Gulyás Zoltán honvéd-kadét tanuló.

A harmadik helyezett Bodnár Eliza lett. 

A legjobb versenyzők értékes ajándékutalványban részesültek. Első helyezést ért el Ruzsicska Soma és Iancu Martin Krisztián (Izsák Imre Általános Iskola), második helyezett lett Horváth Ármin és Csordás Mihály (Pákai Öveges József Általános iskola), a harmadik helyen Bodnár Eliza végzett (Zalaegerszegi Magyar-Angol Kéttanítási Nyelvű Általános Iskola).

A következő iskolák vettek részt a versenyen:

A Türjei Szent László Általános Iskolából Molnár Dominika, Horváth Hanna, Tóth Tibor és Lakatos Milán érkezett. Felkészítőjük Rozina József tanár úr.

A Zalaegerszegi Öveges József Általános Iskolából Kocsis Jázmin, Takács Nóra, Böjte Katalin Ágnes, Iván Jácint versenyzett. Felkészítő tanáruk Jakabné Kiss Emese tanárnő.

A Zalaegerszegi Magyar-Angol Kéttanítási Nyelvű Általános Iskola csapatát Bodnár Eliza, Böcskey Csanád, Iván Jácint alkotta. Felkészítő tanáruk Nagyné Fehér Andrea tanárnő.

Az Izsák Imre Általános Iskolából Ruzsicska Soma, Iancu Martin Krisztián érkezett, Németh Szilvia tanárnő felkészítésével.

A Pákai Öveges József Általános Iskolát Horváth Ármin, Csordás Mihály képviselte. Felkészítő tanáruk Vargáné Tüske Judit tanárnő.

Az értékelés pillanatai

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában