Disznótoros, virsli, lencse, káposzta

2022.12.27. 17:30

Még nincs roham a piacon – a kereskedők felkészültek a szilveszterre

Míg a karácsonyi ünnepek előtti napokban szinte tódultak a vevők a piacra, addig kedden délelőtt jóval kevesebben látogattak a vásárcsarnokba.

Mozsár Eszter

Zuborné Kiss Zsuzsanna üzlettulajdonos Brenner Józsefnek segít a választásban

Fotó: Mozsár Eszter / Zalai Hírlap

Az első nyitvatartási napon egyáltalán nem taposták egymás sarkát az emberek. Ennek ellenére a kereskedők természetesen már felkészültek: a húsos pultoknál és a zöldségeseknél szinte minden kellette magát, ami szem-szájnak ingere, illetve ami az óév hangulatos és ízletes búcsúztatásához szükséges. A téli magyar gasztronómia elmaradhatatlan hozzávalóit – disznótoros finomságok, virsli, lencse, káposzta - kínálták az egerszegi piacon.

Alig néhány nap telt el a szeretet ünnepe óta, ám a piacon összefutunk olyanokkal, akik már nemcsak fejben állították össze a szilveszteri menüt, hanem időben elkezdték beszerezni a hozzávalókat. A zalaegerszegi vásárcsarnokban egy nyugdíjas házaspár arról nyilatkozott, hogy ők kettesben ünnepelnek. Régi hagyomány náluk, hogy tatár beefsteaket készítenek az elmaradhatatlan kocsonyával. Ha pedig az idő engedi és kedvük van hozzá, akkor estefelé sétálgatnak a belvárosban, tették hozzá.

Szilveszteri malacságok a pultban
Fotós: Mozsár Eszter / Zalai Hírlap

Az egyik húsüzletnél Zalaegerszegen élő fiával vásárolt Ibolya Eckhardt, aki Münchenből érkezett haza az év végére. Régi szokás náluk, hogy ilyenkor ő főz a héttagú családra, most sem lesz ez másként. A debreceni születésű hölgy készségesen sorolja a szombati, vasárnapi menüt: kocsonya lesz, finom malacsült az imént vásárolt disznófejből és húsból, valamint orjaleves.

A húsáru üzletekben arról tájékoztattak, hogy kedd reggel óta folyamatosan érkeznek a vásárlók s talán nem péntekre hagyják a nagybevásárlást. Mint mondták, a tipikus magyar konyha hozzávalóit keresik.

Az egyik üzlet vezetője, Zuborné Kiss Zsuzsanna mutatja a kínálatot, mindenből felkészültek, mondta.

- Szilveszter előtt, akárcsak karácsonykor, mindig feltöltjük a készleteket. A vásárlók nagyon sokféle készítményt és húst keresnek, legyen szó egész vagy darabolt malacról, bőrös karajról és combról. Többen viszik a töltött húskészítményeket, mint például a töltött dagadót, szűzpecsenyét. Úgy gondolom, azért kedvelik ezeket, mert kevesebb vele a munka, csak be kell tenni a sütőbe. Most rendeztem el a pultot, a különféle virslikészítményeknek ilyenkor igencsak nagy keletje van – mondta az üzletvezető.

Ibolya Eckhardt (jobbra) Münchenből érkezett haza, ő főz szilveszterkor a családnak. Balra Horvátné Hajas Izabella eladó-pénztáros
Fotós: Mozsár Eszter / Zalai Hírlap

A vásárcsarnokban jelenleg a kocsonyahúshoz való 1200 forinttól kapható, a szafaládé kilogrammja 2400 forinttól, míg a frankfurti virsli kilója 2600 forinttól indul, véres-májas hurkát pedig 2100 forinttól kaphatunk. S persze a sok pénzt hozó lencse se maradjon ki, amit átlagosan 1500-1600 forintért vehetünk.

A hagyományok szerint szilveszterkor többféle szimbolikus étel kerülhet asztalunkra, ezek közül legismertebb a malachús. Néhol úgy tartják, hogy szerencsét a köröm, a csülök, a fül és a farok hoz. Magyarországon kívül egyébként Kubában, Spanyolországban, Portugáliban, Olaszországban, az Amerikai Egyesült Államokban és Ausztriában is az újévi malac a fő ünnepi menü. Sok pénzre számíthatunk, ha halat sütünk vagy finom tejfölös lencsefőzeléket, -salátát készítünk. A már több mint ötezer éve fogyasztott hüvelyest január elsején, első étkezésként kell megenni. A néphit és az állítólagos megfigyelések szerint aki így tesz, annak az év során soha nem ürül ki a pénztárcája.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában