Egyre több a hamvasztásos temetés

2022.12.13. 18:30

Emelkednek a temetői díjak Lentiben

A sírhelyek feletti rendelkezési jog megszerzésekor és újraváltásakor fizetendő díjakról is tárgyalt a képviselő-testület idei utolsó soros ülésén kedden.

Korosa Titanilla

Az elmúlt időszak árváltozásai a temetői költségekben is tükröződnek Illusztráció: Pezzetta Umberto

Felülvizsgálták a képviselők a temetőkről és a temetkezésről szóló rendeletet keddi ülésükön. Ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy az elmúlt időszak árváltozásai a temetői költségekben is tükröződnek, ezért szükségessé vált emelni a sírhelyek feletti rendelkezési jog megszerzésekor és újraváltásakor fizetendő díjakat. A költségek megállapításakor figyelembe vették a megye más településein hatályos temetkezési díjszabást. 
Eszerint Lentiben a központi temetőben a felnőtt egyes sírra vonatkozó bruttó összeg 31.750 forintról 55 ezerre, gyermek esetén 12.700-ról 30 ezer forintra változik, a városrészekben ugyanez 15.875 forintról 30 ezerre, és 7620 forintról 15 ezerre emelkedik. A kettős sírhelyek díja az egyesnek duplája, az urnafülke díját 200 ezer, az urnasírhelyét 55 ezer forintban állapították meg. 
A sírhely és az urnafülke feletti rendelkezési jog időtartama nem változik, továbbra is 25 év marad. Az előterjesztésből az is kiderült, hogy a Petőfi úti központi temetőben létesített urnafülkék nagy része már elkelt. Az előzetes becslések alapján az üres fülkék várhatóan 2023 márciusáig lesznek elegendőek. A temető üzemeltetéséről és fenntartásáról gondoskodó Lenti Városgazdálkodási Kft. tapasztalatai szerint a hamvasztásos temetések száma jelentősen növekszik. A jelentkező igények kielégítése érdekében szükséges lenne mind újabb urnafülkék, mind urnasírhelyek kialakítása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában