Isten gyermekei s egymás testvérei lettünk

2022.12.06. 12:00

Dr. Udvardy György veszprémi érsek gyújtotta meg a második gyertyát

A második adventi gyertyát dr. Udvardy György veszprémi érsek lobbantotta lángra múlt vasárnap a fürdővárosban. A főpásztor az evangélium szavaival figyelmeztetett: térjetek meg, tartsatok bűnbánatot, hiszen elközelgett az Isten országa.

Péter B. Árpád

A remény gyertyáját Kiss László esperes-plébános, dr. Udvardy György veszprémi érsek és Papp Gábor polgármester lobbantotta lángra

Forrás: Antal Anita

Dr. Udvardy György leszögezte: Isten országa maga Jézus Krisztus személye, tanítása és cselekedete, s „miatta kell bűnbánatot tartanunk, készülnünk, és ő az, aki ösztönöz bennünket, hogy megtanuljunk jól szeretni”. A főpásztor arról is beszélt, sok mindenben közös a vágyunk, például abban, hogy legyen béke, mindenki szeresse a másikat, ne legyen gyűlölködés, önzés és ne legyen közöttünk szegény.

– Ez egy ideális ország képe – folytatta a veszprémi érsek –, ám ilyen nincs, mondhatnánk. Mégis, a szívünk erre vágyakozik: a békességre, az egységre, a szeretetre és a szolidaritásra. Az evangélium pedig arról beszél nekünk, ez az ország elérkezett hozzánk, benne van a szívünkben, Jézus Krisztus személyében és tanításában, amely új vágyakat is ültet a szívünkbe, hogy megismerjük Istent, méltó módon élhessünk, s ezt a méltóságot el ne tékozoljuk, s ne vegye el tőlünk senki és semmi.

Jézus tanít bennünket az Atyáról, közel hozza hozzánk Istent, aki irgalmas, hűséges és ébren tartja a reményt, mondta dr. Udvardy György, kiemelve: „mi az ő gyermekei, egymásnak pedig testvérei lettünk”.

– Jézus megtestesülése azt üzeni, mindannyiunk élete fontos Istennek – hangsúlyozta a veszprémi érsek –, és így nem vagyunk egyedül. Senki sincs közülünk, akiről az Úr megfeledkezne, akinek az örömét, vágyát vagy éppen keresztjét, korlátait ne ismerné és ne hordozná. Éppen ezért tölt el bennünket nagyon nagy reménységgel Jézus Krisztus születése, hiszen azzal Isten belép az ember életébe.

Leszögezte: számunkra ezt az isteni közelséget jelzik az adventi koszorún lévő gyertyák fényei, üzenve azt is, hogy szükségünk van egymásra, a szolidaritásra, „s ne feledkezzünk meg senkiről, aki szükséget szenved, fél, bátortalan. Nincs olyan kicsiny dolog a birtokunkban, amit ne lehetne megosztani, ha valaki arra rászorul”.

Ezen a vasárnapon a Brunszvik-óvoda fiataljai s az Ardens Ignis kórus adott adventi műsort, az esős idő miatt az árkádok alatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában