Rendezvény

2022.12.11. 08:00

Adventi és disznótoros vacsorát szervezett a bocföldei kisebbségi önkormányzat (galéria)

Mintául szolgálhat megye- és országszerte az a kölcsönös megbecsülésen és segítő egymásra figyelésen alapuló együttműködés, amely Bocföldén a cigányság és a többséghez tartozók között megvalósul.

Arany Horváth Zsuzsa

Kovács Kálmán, Vigh László és Bakos Sándor a közös adventi esten

Forrás: Fehér Márk / zaol.hu

Erről beszélt a szombat este megrendezett hagyományos adventi és disznótoros vacsorán Vigh László országgyűlési képviselő az együtt töltött este kezdetekor.  Hozzátette, az elmúlt 12 év meggyőződése szerint aranykora volt a magyar vidéknek, szerinte rendben vannak a dolgaink, remélte folytatódhat a fejlődés a vidéken élők munkájának eredményeképpen is.

 

Kovács Kálmán, a kisebbségi önkormányzat vezetője köszöntő beszédében elmondta, a hit, a becsületes munka, a szeretet vezérli a falu lakosságának 10 százalékát jelentő nemzetiségi közösségüket, köreikben mindenki dolgozik, senki nem él segélyen, a gyerekek száma évről évre nő, a tanulást pedig alapvető értéknek tartják a bocföldei cigányok. A katolikus hit vezérli a családokat, ebben maga dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök segíti őket, aki cigány nyelven celebrálja a kereszteléseket. Ő maga is elvégezte a homokkomáromi katolikus kurzust, nemrégiben pedig 30-an látogathattak el a szombathelyi püspöki palotába Bocföldéről, ahol Székely János kalauzolta őket. Méltatta a kedvező magyarországi helyzetüket, információi szerint a környező országokban kevésbé karolják fel a cigány kisebbséget. Megköszönte a közéleti tisztségviselők figyelmét, akik mindig nyitottak a bocföldei cigány közösség kéréseire. Ilyen Bakos Sándor, a község polgármestere, aki szintén a közösen kimunkált falufejlesztési elképzeléseket, terveket sikerre juttató együttműködést emelte ki beszédében. A nehezebb időkben fokozott összetartásra van szüksége a községben, mondta, s mindenkit invitált a harmadik adventi hétvégére, a közös falukarácsonyra. Heller Józsefné, a Bocföldéért Közalapítvány korábbi elnöke gratulált az egész napos megfeszített, olajozott disznóölési munkához, jelezve, az egymás tevékenységét tisztelők megtalálják a módját, hogy szűkebb közösségüket szolgálják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában