Összefoglaló

2022.11.24. 17:00

Zala megye hírei az elmúlt napokból - röviden

ZH

MEGYEI HÍREK

 

A dévai gyerekeknek gyűjtenek – Jövő héten rendezik meg a 17. Kárpát-medencei Mézfesztivált

Mézfutam, mézlovagrendek köszöntése, mézlovagok avatása, szakmai fórum és méhészbál is színesíti azt a kétnapos, ingyenesen látogatható Kárpát-medencei Mézfesztivált és termelői vásárt, amit december 3-án és 4-én rendeznek immáron 17. alkalommal Zalaegerszegen, a Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnokban – írja a zaol.hu. A sajtótájékoztatón elhangzott, a határon átnyúló fesztivál a méz fogyasztásának a népszerűsítését, az egészséges életmódot célozza. Az elnök hangsúlyozta, Magyarországon 15 ezer méhész tevékenykedik, s arra kért mindenkit, hogy jó minőségű és megbízható mézet a hazai termelőktől vásároljanak elsősorban.

 

Országos első díjat nyert egy gutorföldei konyhakert

Idén is jutott Gutorföldére országos első díj a Magyarország legszebb konyhakertjei vetélkedőn, ez alkalommal normál kategóriában Varga Tibornét díjazták – olvasható a Zalai Hírlapban. Varga Tiborné konyhakertje az idei szélsőséges időjárási viszonyok között is szép volt, mértani pontossággal jelöli ki az ágyásokat és tökéletesen lehet követni a változásokat, betartja a

vetésforgót, nem használ permetszert, inkább növénytársításokkal védi a zöldségeket a kártevőktől. Környezettudatosan dolgozik, gondos és egészségtudatos életmódot folytat. Gutorföldei otthonában 1987 óta műveli a kertjét szorgalmasan, melyben mindent megtermel, amire a családnak szüksége van. Nagyon örült a díjnak, nem számított az elismerésre.

 

Adventi programsorozat Zalalövőn

A civil szervezetek, a városi intézmények, a helyi plébánia és az önkormányzat összefogása eredményeként a korábbi évekhez képest némileg gazdagabb, s egyben tartalmasabb lesz az adventi programsorozat Zalalövőn – tudósít a Zalai Hírlap. A Kerecsen Hagyományőrző és Kulturális Egyesület szervezésében ez évben is valamennyi vasárnap tartanak adventi gyertyagyújtást a Szent László plébániatemplom melletti téren felállított betlehemnél. Ezeken az ünnepi eseményeken rövid műsor is várja az érdeklődőket, illetve minden alkalommal más-más személy osztja meg az adventhez, illetve a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó gondolatait a jelenlévőkkel. Az adventi gyertyagyújtások minden esetben 16.30 órakor kezdődnek. E hét végén Vigh László országgyűlés képviselő lesz a beszédre felkért vendég, míg műsort maga a szervező egyesület ad.

 

Felújítások pályázati támogatásokkal Kustánszegen

A Magyar falu programban elnyert 15,5 millió forintból újították fel Kustánszegen a kultúrházat, az integrált közösségi és szolgáltató térnek is helyet adó épületet – olvasható a Zalai Hírlapban. Az elmúlt két évben összesen 130,5 millió forint pályázati támogatást kapott az önkormányzat. Ezt egészíti ki további 30,5 millió forint, amit a napokban nyertek el, és ebből a Templom utcát újítják fel, árulta el. És ami már megvalósult: 18,6 millió forintos belügyminisztériumi támogatással, 3,2 millió forintos önerővel járdát újítottak el a Kossuth utcában. A Parasza településrészre vezető bekötőút felújítását 40 millió forint pályázati támogatással, 2,7 millió forint önerővel finanszírozta az önkormányzat, sorolta Bécs Tiborné polgármester.

 

Jubiláló helyi közösségeket köszöntöttek Beleznán

Az önkormányzat meghívására két jubileumot ünneplő klub, a 30 éve alakult nyugdíjas, míg a 20 éve létrejött mozgáskorlátozott közösség tagjait köszöntötte szerdán Bődör István polgármester az IKSZT épületében – írja a Zalai Hírlap. Az ünnepségen a településvezető elmondta: a járvány időszaka alatt a klubok nem működtek, ezért ilyen alkalmakkor a tagok szívesen találkoznak egymással, ahol lehetőség nyílik a közös beszélgetésekre és a barátságok elmélyítésére. De beszélt az elmúlt időszak eredményeiről is, melyek között említette a közelmúltban teljes hosszúságban felújított József Attila utcát.

 

Szülők és nevelők bálja Vonyarcvashegyen

November 26-án, szombaton 18 órától rendezik meg a vonyarcvashegyi Eötvös Károly Általános Iskola aulájában a Szülők-nevelők bálját, melyen a Gin Tonic Zenekar szórakoztatja a vendégsereget. Az est bevételét egy fedett kerékpártároló létrehozására fordítják. Aki támogatni szeretné a kezdeményezést, de nem tud részt venni a programon, pártolójegyet vásárolhat a szülői munkaközösség tagjainál – tájékoztat a zaol.hu.

 

Zsebben a zsinórban szerzett ötödik győzelem is

A férfi kosárlabda NB I A-csoport 8. fordulójában fogadta a Zalakerámia ZTE KK a DEAC csapatát. Ellentétek félidők után a egerszegiek szoros meccsen győztek, amivel egymás után ötödik győzelmüket aratták. Zalakerámia ZTE KK - DEAC 84-79. A szerdai Zalakerámia ZTE KK – DEAC bajnoki találkozó előtt sajtótájékoztatón jelentette be a ZTE KK, hogy támogatói megállapodást között a megyeszékhelyi Hydrocomp Kft.-el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában