A rajzpályázat eredményét is kihirdették

2022.11.11. 20:00

Pályaválasztási konferencia a Zala Megyei Kormányhivatal szervezésében (videóval, képgalériával)

Életünk számos döntése közül az egyik legkörültekintőbb átgondolást igénylő a pályaválasztás, amihez ismernünk kell adottságainkat, képességeinket, a munkaerőpiac lehetőségeit, a világ dinamikus változásaival együtt, mondta az általános iskolásoknak, szüleiknek és pedagógusoknak szóló pénteki pályaválasztási konferencia nyitóbeszédében dr. Sifter Rózsa főispán.

Arany Horváth Zsuzsa

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A Zala Megyei Kormányhivatal által a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Képzési Központjában szervezett tanácskozáson bemutatta a 2021-ben új alapokra helyezett pályaválasztási programot, amelyet az érintett érdeklődők pályaválasztási honlapon (palyavalasztas-zala.hu) ismerhetnek meg. A megyei kormányhivatal tájékoztató filmek, online kapcsolatok és külön kiadvány segítségével áll a pályaválasztók rendelkezésére, hogy az általános iskolából kikerülők pontos képet kaphassanak a szakképzési palettáról, munkaerőpiaci trendekről, az elhelyezkedési szempontokról, a továbbtanulás adminisztratív teendőiről, tette hozzá a főispán. A sikeres pályaválasztás életre szóló döntés, ami nemcsak az egyénnek, a fiatalnak, a családnak, de a társadalomnak is hasznára van, hangsúlyozta a szónok.

Vigh László országgyűlési képviselő a szülők aggodalmait igyekezett oszlatni, amikor saját gyermekei pályaválasztásáról beszélt, jelezve, ha a családban mintákat kap a gyerek a munkához, maga is szívesen vesz példát a szüleiről, a kezdeti nehézségek után célba ér. A tanácskozáson pedagógiai, szakmai előadások hangzottak el a szakképzés nemzetközi és hazai tapasztalatairól, személyes karrierútról és a motivációs rajzpályázat eredményhirdetésére is sor került.

A  pályaválasztási konferenciára online jelentkezett be Budapestről dr. Borbély-Pecze Tibor Bors egyetemi docens, a Magyar Pedagógiai Társaság Pályaorientációs Szakosztályának elnöke, aki a pályaválasztás és a pályaorientáció eltérő fogalomrendszerére hívta fel a figyelmet, majd arról beszélt, hogy kis korban kell elkezdeni az ismeretek, a készségek és attitűdök fejlesztését. Így nemcsak a közismereti tantárgyak sora, hanem az önismeret, a pályaedukáció (foglalkozások megismertetése), a majdani hivatáshoz szükséges kompetenciák kialakítása, fejlesztése is a tanulás része lesz. Kanadai és ausztráliai tapasztalatokon keresztül mutatta be azt a modellt, aminek a követését a hazai rendszerváltás utáni gazdasági átalakulás indokolta. 

Vizlendvai László, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója a szakképzés magyarországi helyzetét vázolta, dr. Németh István, a PE rektorhelyettese, a ZEK főigazgatója a szakképzésből az egyetemre vezető útról szólt, Gerencsér László, a Tető Építők Egyesülete elnökségi tagja szakmájában sikeres szakemberként beszélt. 

A 20 iskolából 200 alkotás érkezett a rajzpályázatra, a legjobbaknak járó díjakat dr. Sifter Rózsa főispán adta át a konferencia végén.

A rajzpályázat eredménye (forrás Zala Megyei Kormányhivatal): Rajzpályázat - „Szakmák, mesterségek világa”  

A pályázaton az általános iskolák felső tagozatos diákjai vehettek részt, az őket érdeklő szakmák, foglalkozások bemutatásával. 

Az alkotások tetszőleges technikával készülhettek (montázs, kollázs, rajz: színes ceruza, tus, zsírkréta, tempera, vízfesték stb.). A beérkezett műveket zsűri értékelte.  Beérkezett  217 db alkotás - 20 iskolából: Zalaegerszeg – 5 iskolából, Keszthely – 3 iskolából, Lenti – 1  iskolából, Nagykanizsa – 1 iskolából, 10 vidéki iskolából (Nagyrécse, Csesztreg, Galambok, Gellénháza, Bagod, Pacsa, Csonkahegyhát, Gyenesdiás, Murakeresztúr, Zalabér). A diákok nagyon sok szakmást, foglalkozást bemutattak rajzaikkal. Többek között: pék, erdész, lovász, cukrász, vadász, autószerelő, tűzoltó, divattervező, eladó, motorfűrész-kezelő, szakács, rendőr, állatorvos, mentőtiszt, fodrász, tanító, grafikus, karosszérialakatos, ápoló, programozó, kőműves, katona, lovasoktató, játékfejlesztő, pincér, épületgépész, fotós, óvónő, kisgyermekgondozó, asztalos, kertész, fazekas, régész, kéz- és körömápoló.  

 

Díjazott alkotások: 

III. helyezés:  

Ferenczi Borbála 

7/a. osztályos tanuló részére 

Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola, 

Keszthely 

„Egy festő szobája” rajza 

 

III. helyezés:  

Bedő Lili Bianka 

6. osztályos tanuló 

Kerkai Jenő Általános Iskola, 

Csesztreg 

„Mi leszek, ha nagy leszek?” rajza 

 

III. helyezés: 

Lőrincz Leontin 

7. osztályos tanuló 

Zöldmező Utcai Általános Iskola és EGYMI, 

Keszthely 

„Asztalos” rajza 

 

II. helyezés:     

Hermán Petra 

8/a. osztályos tanuló  

Lenti Vörösmarty Mihály Általános Iskola, 

Lenti 

„Csillogó csodák” rajza 

 

II. helyezés: 

Horváth Valter Ferenc 

7. osztályos tanuló 

Pacsai Általános Iskola, 

Pacsa 

„Grafikus” rajza 

 

II. helyezés: 

Kandár Dorka 

6. osztályos tanuló  

Miklósfai Általános Iskola, 

Nagykanizsa 

„Szeretnék űrhajós lenni, mert izgalmas” rajza 

 

II. helyezés: 

Komáromy Dóra és  Molnár Adél 

6/a. osztályos tanulók  

Zalaegerszegi Öveges József Általános Iskola, 

Zalaegerszeg 

Közös alkotásuk címe: „A tökéletes pillanat”  

 

I. helyezés:      

Csiszár Alíz 

8/c. osztályos tanuló  

Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és AMI, 

Zalaegerszeg 

„Épületgépész” rajza 

 

I .helyezés:      

Jávor Lénárd 

8/a. osztályos tanuló  

Kárpáti János Általános Iskola és AMI, 

Gyenesdiás 

„Asztalos szakma” rajza

 

Különdíjban részesültek: 

Vitéz Andrea 

8. osztályos tanuló  

Zalabéri Általános Iskola, 

Zalabér 

Felszolgáló” rajza 

 

Oláh Lilla Tímea 

8/b. osztályos tanuló 

Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és AMI, 

Zalaegerszeg 

Régész” rajza 

 

Krupa Boglárka Panna 

7/b. osztályos tanuló  

Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és AMI, 

Zalaegerszeg 

Kertész” rajza 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában