22 napirendi pontot tárgyaltak

2022.11.30. 19:15

Közmeghallgatás és önkormányzati ülés Lentiben

Szerdán közmeghallgatást, majd azt követően soros ülést tartott a város önkormányzati képviselő-testülete a városi művelődési központban.

Korosa Titanilla

Az önkormányzat munkájáról számolt be Horváth László polgármester középen, balra Drávecz Gyula alpolgármester, jobbra dr. Csizmazia Bernadett jegyző.

Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Gyér érdeklődés mellett, lakossági észrevétel nélkül zajlott le a közmeghallgatás. Horváth László polgármester számolt be az önkormányzat munkájáról. A város pénzügyi helyzetéről elmondta, hogy sikerült megőrizni a működőképességet, az intézmények zavartalan fenntartása biztosított, ami "nagy szó" a jelenlegi időszakban, mikor a pandémiás helyzetből kilábalva most éppen a szomszédunkban zajló háború hatásait érezzük. A város költségvetési főösszege idén 5,8 milliárd forint, ebből mintegy 2,6 milliárd forint kapcsolódik pályázatokhoz, 2,5 milliárd az önkormányzati intézmények bevétele. A polgármester részletesen ismertette az egyéb bevételi és kiadási tételeket, hozzátéve, hogy az önkormányzat adósságszolgálata 308 millió forint. Kiemelte, hogy 2022-ben 18 folyamatban lévő pályázata van az önkormányzatnak, ezek között vannak a korábbi évekről áthúzódó programok is, illetve olyan európai uniós projektek, melyeket euróban finanszíroznak. A 18 projekt teljes költségvetése több, mint 5 milliárd forint. Továbbá olyan beruházások is megvalósultak a városban, melyeknél nem az önkormányzat volt a projektpartner, ilyen a kézilabdacsarnok építése, a Vörösmarty-iskola felújítása, illetve a gyógyfürdőben az egészségturisztikai fejlesztés és az új gyógyászati központ kialakítása, melyek megvalósításával újabb mintegy 5 milliárd forint értékkel gazdagodott Lenti. 

Fotós: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Az önkormányzati ülésen összesen 22 napirendi pontot tárgyaltak a képviselők. Módosították a helyi adórendeletet, jövő évtől a magánszemély kommunális adója évi mértékét adótárgyanként, illetve lakásbérleti jogonként 8 ezerről 10 ezer forintra, az építményadó mértékét négyzetméterenként 500-ról 600 forintra emelik. Tárgyalták a helyi adóztatásról szóló beszámolót is. Ebből kiderült, hogy a helyi iparűzési adóból származik a legtöbb bevétele a városnak az adónemek közül, az október végi adatok szerint ennek teljesülése 100 százalék fölött van. Az építményadó teljesülése elmaradt a tervezettől, aminek az elsődleges oka a negatív adózói morál. A magánszemély kommunális adójából befolyt bevétel összege megközelíti a 100 százalékos teljesülést, az idegenforgalmi adóbevétel teljesülése is 95 százalék fölött van. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában