Vörcsök-hegy

2022.11.16. 13:45

Kerkaszentkirályi pincetúra Szent Márton ünnepén

A dombhát 15 pincéjét látogatták meg borkóstolás céljából azok a gazdák, akik csatlakoztak a már hagyományos vörcsök-hegyi pincetúrához. A mintegy ötven résztvevővel zajlott program a térség egyik legrégebbi Márton-napi rendezvénye.

Gyuricza Ferenc

Idén 15 pincét kerestek fel a gazdák, a túra első állomása Végh László birtoka volt, ahol a tulajdonos veje, Rónási Attila fogadta a vendégeket

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A bortúrát több mint 15 évvel ezelőtt még maguk a vörcsök-hegyi gazdák indították el, hogy az újbor ünnepén, azaz Márton napján megkóstolják, kinek mi rejlik a pincéjében. Ez a hagyomány azóta olyan erősen beivódott a térség rendezvényei közé, hogy Kerkaszentkirály a falu éves programsorozatának részévé is tette. Erről Pál Zoltán, a település polgármestere beszélt lapunknak, aki maga is a gazdák sorát gyarapítja.  

– Valóságos versengés alakult ki a szőlőbirtokkal rendelkezők között, szinte presztízskérdésnek tartják a gazdák, kinek a pincéjét látogassuk meg – folytatta. – E dombháton mintegy 30-35 aktív birtok van, ebből idén 15 pincét keresünk fel, s annak érdekében, hogy épségben haza is érjünk, azt kértük a tulajdonosoktól, hogy maximum két-két bort kóstoltassanak a résztvevőkkel.  

A túra első állomása Végh László pincéje volt, ahol a tulajdonos veje, Rónási Attila elmondta: bár a Vörcsök-hegy közigazgatásilag Csörnyeföldhöz tartozik, ám a gazdák többsége kerkaszentkirályi. Az ő birtokuk 1100 tő szőlőből áll, ezen hét fajta osztozik, amiből a királylányka és a szürkebarát a domináns.

– Ami az idei termést illeti, a mennyiségre nem lehet panaszunk, a borkezelésre azonban nagyon oda kell figyelni – folytatta Rónási Attila, hozzátéve, hogy az első fejtést ezen a héten fogja elvégezni. A forrás ugyanis sokkal lassabban ment végbe, ezáltal kitolódott az érés folyamata, s kénezést is többet igényel a bor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában