Sikert arattak

2022.11.16. 10:30

Horvátországban járt a Musica Antiqua Együttes

Nemrégiben Horvátországban járt a hévízi Musica Antiqua Együttes, amely egy nemzetközi projekt részese volt, fellépésével pedig nagy sikert aratott. Az Európai Unió által támogatott konferencia a kisebbségek aktuális kérdéseivel foglalkozott.

Péter B. Árpád

A Musica Antiqua a horvátországi közönséget is elvarázsolta

Forrás: ZH

A horvátországi Ludbregben kilenc civil közösség vett részt a programon. Ezek főként a volt Jugoszlávia területéről érkeztek, Magyarországot két szervezet képviselte.

– Itt bemutathattuk együttesünket, közösségünket – mondta el portálunknak Varga Endre, a Musica Antiqua művészeti vezetője –, este pedig nagy sikerű koncertet adtunk. A résztvevők aláírtak egy memorandumot is, amely lehetőséget teremt a további együttműködésre, a cserekapcsolatokra.

A hévízi együttes két napot töltött Ludbregben, s a szakmai program mellett a tagok megismerkedhettek a város nevezetességeivel is. Jártak például a most felújítás alatt álló Batthyány-kastélyban, illetve abban a kis kápolnában, amelyben a legenda szerint csoda történt: a bor átváltozott Jézus vérévé. E helyszín ma már kegy- és zarándokhely, sokan megállnak ott, ha Medjugorje felé tartanak, mesélte Varga Endre.

A résztvevők aláírtak egy memorandumot, amely lehetőséget teremt a további együttműködésre
Forrás: ZH

Hévízről az Illyés-iskola diákjai s tanárai vettek részt a tartalmas programon, amelynek részeként a kisebbségekkel kapcsolatos interaktív előadásokat is hallgattak. Ezeken napjaink izgalmas kérdései, például a tolerancia és a kirekesztés került szóba.

– Nehéz két év után vagyunk – összegzett Varga Endre. – A pandémia és a bezártság miatt nem sok helyen járhattunk, s ezek a kisebb, regionális, határ menti együttműködések, találkozók sokat jelentenek közösségünknek, hiszen itt is együtt lehetünk, megismerhetünk más egyesületeket. Nemcsak a nagyobb – belgiumi, német, francia – utak jelentenek élményt, napjainkban egyre fontosabbak a regionális kapcsolatok, találkozások, amelyek összetartják, erősítik a mi közösségünket is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában