Idén először hívták életre a hagyományt

2022.11.13. 19:00

Fényünnep Orbányosfán – Szent Márton-napi lámpások az éjszakában

November 11-e, Szent Márton napja. Ilyenkor emlékezünk meg a Szombathelyen (Savaria) 317 körül született római legionáriusról, aki később misszionáriusból alázatos püspök lett a francia Toursban.

Mozsár Eszter

Forrás: Mozsár Eszter / Zalai Hírlap

Köszönhetően a hangoskodó ludaknak, az óljukban elbújt atya nem kerülhette el sorsát. Innen is ered sok libával kapcsolatosan mai gasztronómiai szokás. A középkor egyik legnépszerűbb szentjéhez sok magyar népszokás is fűződik, ugyanis ezen a napon fejeződött be a szüret és az aratás, amit a munkások finoman töltött libával ünnepeltek. Ugyancsak ilyenkor került asztalra az újbor.

Forrás: Mozsár Eszter / Zalai Hírlap

Német nyelvterületeken Márton-napkor fáklyás, lampionos felvonulást tartanak, a Márton-tűz jelzi a fényt, azaz a jócselekedetet. Ilyenkor a felvonulók azt jelképezik, hogy fényt, jóságot visznek mások életébe.

Pénteken sötétedéskor Orbányosfán voltunk szemtanúi egy ilyen lámpás felvonulásnak, amit először szervezett a házigazda Forintosháza major (Rosehill Gardens) tulajdonosa, a meridián tornaoktató Horváth Hédi és Lendvai Katica aromaterapeuta.

Forrás: Mozsár Eszter / Zalai Hírlap

– Márton nap hagyománya a köztudatban a libaevéssel kapcsolódik össze. Van azonban egy kevésbé ismert szokás, amely a Waldorf iskolákban terjedt el – mondta érdeklődésünkre Katica. – Márton még katonaként megosztotta a köpenyét egy, a kapuban didergő koldussal és jó cselekedete, mint fénylő csillag ragyog előttünk példát mutatva. A lámpással mi is a jóság fényét mutatjuk meg a legnagyobb sötétségben.

Mára hazánkban is egyre több helyen folytatják ezt a szokást, amikor gyerekek és szülők együtt készítik el lampionjaikat, járják végig a mécsesekkel kirakott utat a sötétben és énekelnek a máglya körül. A szervezők idén először hívták életre ezt a hagyományt Orbányosfán, ám úgy tervezik, hogy jövőre újra megemlékeznek Szent Mártonról, jótetteiről, a fény és a jóság ünnepéről.

Forrás: Mozsár Eszter / Zalai Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában