Restaurálás

2022.11.04. 15:30

Feltárul a keszthelyi temetőkápolna titka

Ezt látnod kell! Évszázadokkal ezelőtt készített falfestmények kerültek elő a keszthelyi temetőkápolna restaurálása során.

Zaol

A keszthelyi temetőkápolna jellegzetes, sárga külső falai különleges freskókat őriznek, a belső feltárások során is kiemelkedő művészettörténeti alkotásokra bukkantak a restaurátorok. A templom belsejében három különböző korszak falfestései láthatók, Nemessányi Klára és szakembergárdája augusztus óta dolgoznak azon, hogy felfedjék az évszázados képeket.

Zuzmó és korom nehezíti a temetőkápolna restaurálását

– Azt a magasságot tártuk fel, ameddig a falképek tartottak. Azt gondoljuk, fa mennyezet fedte a középkori kápolnát. Amikor ez romba dőlt, leégett, az egyik sarokban nagyon sok kormot találtunk – tudtuk meg Klárától.
– Minél több részt szeretnénk restaurálni, a kalapácsütések által okozott hibákat is megszüntetnénk, kiretusálnánk. Ezek a kalapácsütések nem új keletűek. A sima falfelületről lecsúszott volna a következő vakolat, ezért felérdesítették a felújításkor a falakat. Amikor újra használatba vették a templomot, bevett gyakorlat volt évszázadok óta, hogy kalapácsütésekkel szaggatják meg a falfelszínt. Ezeket ki lehet tömíteni és a tömések felületére a környezethez illeszkedő retussal helyreállíthatók a képek. A falrétegek jól elválnak egymástól, nekünk a fentit kellett leszedni, hogy a freskókig eljussunk. Ez nehéz fizikai munka.

A kalapácsütések évszázadok óta itt vannak Fotó: Mészáros Annarózsa

Helyenként nagyon erős, kéregszerű lepedék borította be a falakat. Ezt a zuzmók okozták, amikor a romos épületen megtelepedtek. Olyan savakat bocsátanak ki, amik a meszet károsítják, egy oldhatatlan kérget képeznek, s egy átalakult kőzet lett a falon. Ezt a kérget a tűz kikeményítette, így lassan haladtunk, ennek eltávolítása igazi kihívás, sok türelmet igényel. A kápolna jelenlegi járószintje nagyjából 40 centivel van lejjebb, mint a kinti, de az eredeti ennél még lejjebb lehetett. Találtunk egy ülőfülkét, és ha abba beleül valaki, akkor a lábának sokkal lejjebb kell érni a mostani alapnál. Az ülőfülke fölött egy bíborosi kalapban ábrázolt személy látható. Az ablak és az ülőfülke egy építész segítségével kibontható, teljesen visszaállítható lesz az eredeti állapota.

 

Feltámadó lelkek nevei a temetőkápolna falán?

A szentély mennyezetén a Maiestas domini, az Úr fölsége ábrázolás látható. A megmaradt töredékeken látszik Krisztus áldást adó keze és a vörös köpenye és a glória a feje körül. Egy szivárványos mandorla veszi körül az alakot. Krisztus kezében nyitott könyv szokott lenni, ez az élet könyve, amiben felsorolták a lelkek nevét, akik feltámadáskor bemehetnek a paradicsomba.
Ez az ábrázolás azt mutatja, hogy az Isten az Atyával egylényegű, Krisztus azonos az Atyaistennel. Alakját az evangélisták szimbólumai veszik körbe, akik állatként jelennek meg a freskókon. János sasként evangéliumát egy irattekercsben tartja a kezében. Márk oroszlánként jelenik meg. Lukács alakja sajnos nem kivehető.

 

A teljes cikk a likebalaton.hu-n olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában