Országos programsorozat

2022.11.16. 14:00

A Magyar Tudomány Ünnepe – konferenciát rendezett a zalaegerszegi egyetemi központ

A Magyar Tudomány Ünnepe országos programsorozathoz a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központja is csatlakozott, konferenciával tisztelegtek szerdán a kampuszon a hazai tudományos élet eredményei előtt.

Mozsár Eszter

Magyar tudomány ünnepe a kampuszon

Forrás: PE ZEK

A Magyar Tudományos Akadémia immáron 19. alkalommal szervezte meg rendezvénysorozatát. A programok nem csupán arra alkalmasak, hogy átfogó képet nyújtsanak a tudomány legújabb eredményeiről, hanem azt is bemutatják, milyen széles együttműködés valósul meg a hazai tudományosság különböző szereplői között. A Tudomány: út a világ megismeréséhez mottóval megrendezett egy hónapos programsorozat küldetésének nevezte a tudomány iránti bizalom erősítését, és a fiatal, középiskolás korosztály megszólítását, hangzott el a november 3-ai budapesti megnyitón.

Horváth András előadása a startupok lehetőségeiről szólt
Forrás: PE ZEK

A zalai megyeszékhelyen az egyetemi központban dr. Németh István főigazgató köszöntötte az érdeklődőket. Mint mondta, a kutatók, a tudományos területeken dolgozók egyik fő feladata, hogy olyan gondolatokat, találmányokat hívjanak életre, amelyektől előbbre jut és magasabb szinten működhet a társadalom. A mai, technológiailag fejlett világban különösen fontos, hogy a hiteles tudást terjesszük az általunk használt telekommunikációs csatornákon. A főigazgató kiemelte, az egyetem mindig hiteles, a tudományos világ által elfogadott információkat közöl hallgatóival ezután is.

Konferenciát rendeztek az egyetemi központban, elöl jobbra dr. Németh István főigazgató - Fotó PE ZEK
Forrás: PE ZEK

A prezentációk sorát Horváth András startup tanácsadó, a Soproni Egyetem Széchenyi István Doktori Iskolájának a doktorandusz hallgatója nyitotta. Az előadásában a magyarországi startupok lehetőségeit vizsgálta a szellemi tőkebevonás tekintetében.

Dr. Antal Anita, a Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg egyetemi docense a kis- és középvállalkozások körében végzett, a vállalkozások életciklusait vizsgáló kutatás eredményeit mutatta be a hallgatóságnak.

A rövid kávészünetet követően dr. Guzsvinecz Tibor, az Informatikai Rendszerek és Alkalmazásai Tanszék adjunktusa a Souls-like számítógépes és gamer játékok keletkezéséről, fejlődéséről, módszertanáról tartott előadást játékos és informatikai látásmódban.

Az informatika átszövi a mindennapjainkat, melyről példákkal alátámasztott előadás keretében beszélt a hallgatóknak dr. Szűcs Judit, az Informatikai Rendszerek és Alkalmazásai Tanszék adjunktusa.

A konferencia harmadik blokkjában műszaki irányba terelték a hallgatóság figyelmét. Decsi Péter, a Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézet tanársegédje az intelligens anyagokról tartott előadást, melyek alkalmazása évtizedek óta foglalkoztatja a tudósokat. Zárásként Kocsis Eszter és Tóth Zsolt az elektronikai szerelvények forraszthatóságának növelésével kapcsolatos kutatásról villantott fel néhány szemelvényt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában