Virágos Magyarországért

2022.11.21. 17:30

A legvirágosabb kisváros Zalakaros (videóval)

A zöldterülettel fedett rész 47 ezer négyzetméter, melyet közel 13 ezer fa és 65 ezer virág díszít a fürdővárosban. Az adatok után nem csoda, hogy az idén a Virágos Magyarországért versenyen az ezer főnél népesebb kisvárosok között Zalakaros győzött.

Benedek Bálint

Idén 29. alkalommal adták át a legvirágosabb településeknek járó elismeréseket a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusán tartott ünnepélyes díjkiosztón a Magyar Turisztikai Ügynökség, Zalakaros lett a fődíjas ezer főnél népesebb kisváros.

Fotó: Szakony Attila

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 29. alkalommal indította útjára a Virágos Magyarország versenyt, amelyre a települések önkormányzatai nevezhettek. A kezdeményezés 1994 óta változatlan népszerűségnek örvend, melyre 339 önkormányzat 439 pályázatát bírálta el a közel 150 tagú szakmai zsűri. Zalakaroson, az Európa-szerte híres gyógyhelyen a tájnak megfelelő növénytársulások, zöld tisztások és impozáns virágágyások váltják egymást, melyek gondozását, virágosítását a Karos-Park Kft. végzi. A kannavirágok mellett egy- és kétnyári virágok, cserjék, fák teszik hangulatossá a gyógyüdülőhelyet.

Novák Ferenc polgármester büszke arra, hogy Zalakaros 1995-ben csatlakozott a Virágos Magyarországért mozgalomhoz, 2002-ben a Városok kategóriában I. helyezést, majd 2003-ban az Entente Florale európai versenyen ezüst minősítést szerzett, azóta is számos szakmai elismerés birtokosa.

Jelenleg a verseny 19 kiírószervezet részvételével működik, köztük megtalálható 3 minisztérium, a miniszterelnöki kabinetiroda, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága, valamint számos szakmai szervezet, akik közvetlen erkölcsi és anyagi támogatásával valósul meg évente a verseny. A projekt finanszírozási, jogi és szervezeti hátterét meghatározó mértékben a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. biztosítja. 

- Éppen húsz évvel ezelőtt nyertük meg ezt a versenyt és elképzelhető, hogy ismét szerepelhetünk az európai megmérettetésen is - fogalmazott a városvezető. - A kiírás szerint a viadal nemcsak a virágok mennyiségéről és minőségéről szól, sokkal inkább célja a kulturált és vonzó településkép kialakítása, a fenntartható fejlődés szempontjainak következetes alkalmazása, a környezettudatos gondolkodás és szemlélet erősítése, s a természeti és az épített örökség megőrzése és gyarapítása. A fenntarthatóság és környezetvédelem érdekében szorgalmazzuk a szelektív hulladékgyűjtést, és egyre több intézményben használjuk a megújuló energiaforrásokat.

A magyar verseny kapcsolódik az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyéhez (Entente Florale Europe), amely több mint három évtizedes múltra tekint vissza. Az Entente Florale Europe több, mint verseny: kampány az európai közös környezeti és kulturális értékek megóvásáért, az élhetőbb környezet megteremtéséért az európai összetartozás jegyében. Az európai verseny 9 ország mintegy 20 ezer települését és több mint 45 millió lakosát tudhatja maga mögött, egyedülálló módon Európában.

Novák Ferenc szerint Zalakaroson az országban a legmagasabb az egy főre jutó zöldfelületek nagysága. Ide sorolja a 10 hektáros strandfürdő területét is, gyeppel, fákkal és virágokkal. A város jelmondata: "Meríts erőt a természet csodáiból!" Ez ugyancsak kiválóan szemléleti azt, hogy milyen fontos a környezet szépítése a fürdővárosban élőknek.

1994 óta a nemzetközi versenyben igen szép eredményeket értünk el: eddig 28 városunk és 28 falunk vett részt a versengésben. 1997-ben Siófok, 2002-ben Géderlak, 2004-ben Kaposvár, 2006-ban Nagyatád, 2007-ben Eger, 2010-ben Lipót, 2011-ben Balatonfüred, 2014-ben Gyula és 2015-ben Balatongyörök, 2017-ban pedig Tihany arany fokozatot kapott, 26-szor nyertünk ezüst és 10-szer bronz fokozatot.

Korábbi cikkeink a témában:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában