A rendezvénynek zalai vonatkozása is volt

2022.10.19. 08:30

Vasárnap tartották a Turba 150 emlékév záróeseményét Szombathelyen

Az elmúlt hétvégén, vasárnap tartották a Turba 150 emlékév záróeseményét a szombathelyi Jézus Szíve-templomban, a rendezvénynek zalai vonatkozása is volt.

Korosa Titanilla

Fülöp András beszél a zárórendezvényen

Fotó: Szakonyi Eszter

A 2022-ben rendezték meg Vas és Zala vármegyében és határainkon túl a Turba 150 emlékévet, tisztelegve Turba József ezredes előtt, aki 150 éve született és a 140 éve alakult császári és királyi 83. gyalogezred parancsnoka volt. Az emlékév megnyitásakor tartották az arany vitézségi éremmel kitüntetett katonák leszármazottainak találkozóját, illetve vitézi emléktáblákat is avattak, Zalában Szepetneken és Felsőrajkon.

Az emlékév keretében tartottak továbbá konferenciát a 83-as gyalogezredről, valamint kiállítást az ezred relikviáiból, a hősök napján pedig együtt emlékeztek meg magyarok, osztrákok és olaszok az első világháborúban harcolt és ott elhunyt hőseikről Szombathelyen. A Letenyei Polgári Egylet júliusban buszos emlékutat szervezett az első világháború zalai vonatkozású színtereire a Komeni-fennsíkra. A Szülőföld Kiadó gondozásában a napokban jelenik meg a Lehár Antal ezredes által írt 106. gyalogezred története olasz nyelven, mely kötetet október végén több helyszínen is bemutatják majd Olaszországban, illetve megemlékezést rendeznek Fossalta Maggioréban a 83-as és 106-os gyalogezred hőseinek emlékművénél.

Az emlékév zárórendezvényén Fülöp András hadszíntérkutató, az emlékév megálmodója és Wolfgang Wildberger ezredes a Fekete Kereszt burgenlandi tartományi vezetője mondta el gondolatait, majd Molnár Péter Az utolsó esély című hiánypótló alkotását dr. Stencinger Norbert hadtörténész ajánlotta a résztvevők figyelmébe. A filmet a zsúfolásig megtelt templomban az ország különböző részeiből érkezett vitézi leszármazottak, katonák, hagyományőrzők és a téma iránt elkötelezett érdeklődők tekintették meg.

Zárásként a Vitézi Rend Vas-Zala-Veszprém megyei törzskapitánya, vitéz lovag Kovács Jenő levelét dr. Danka Lajos olvasta fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában