Mindenszentekre és halottak napjára készülve tartottak sajtóbejárást

2022.10.24. 11:30

Vigyáznak a rendre a temetőkben az ünnepek alatt

A közeledő mindenszentek és halottak napja alkalmából tartottak sajtóbejárást Zalaegerszegen, a Göcseji úti temetőben. A Városgazdálkodási Kft., a rendőrség és a polgárőrség most is felkészülve várja a megemlékezőket.

Mozsár Eszter

Csiki Péterné sokakhoz hasonlóan rendbe teszi hozzátartozói sírhelyét. Fotó: Pezzetta Umberto

Egész évben komoly feladatot ró a Városgazdálkodási Kft.-re a köztemetők fenntartása. A zalai megyeszékhelyen 17 köztemető található, abból 11 működik, négyet lezártak és kettő hősi temető van ezenkívül, kezdte a sajtótájékoztatót Horváth István ügyvezető. A közeledő mindenszentekre az utakat és zöldterületeket rendbe teszik, a lehulló lombot összeszedik. Idén több felújítás történt az egerszegi köztemetőkben, tette hozzá.

- A Göcseji úti temetőben 150-200 méter hosszan felújítottuk a kerítésfonatot, valamint húsz urnakriptát alakítottunk ki. Az Új temetőben a boncterem szellőztető rendszerét korszerűsítettük, és remélhetőleg a ravatalozó is megújulhat a közeljövőben, a tervek már elkészültek. A kegyeleti szolgáltatást végző irodánkban kétablakos ügyintézést alakítottunk ki, hogy minél kényelmesebben és meghittebb körülmények között fogadjuk a hozzátartozókat – mondta Horváth István.

Az ünnepi időszakban hosszított nyitvatartással üzemelnek a temetők, október 29-én, 30-án, 31-én és november elsején reggel 6 órától este 8 óráig vannak nyitva, a kertvárosi altemplomban egy órával később nyitnak és egy órával előbb zárnak. A Göcseji úti temetőbe tilos gépkocsival behajtani, az Új temetőnél mozgáskorlátozott igazolvánnyal lehetséges a behajtás. Ezekben a napokban várhatóan a buszjáratokat is sűrítik.

A közbiztonsággal kapcsolatosan Tóth László rendőr őrnagy, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési alosztályának vezetője elmondta, a temetők, a parkolók környékén civil és egyenruhás kollégák látnak el szolgálatot, munkájukat polgárőrök segítik, hozzájuk pedig közösségi szolgálatos és kortárs segítő diákok csatlakoznak. A rendőrök felhívják a figyelmet, hogy a gépjárműben, utastérben ne hagyjanak a temetőlátogatók nagyobb értéket, illetve a kijelölt, forgalmas parkolókat használják. A temetőbe érkezők minél kevesebb értéket tartsanak maguknál, táskájukban. A sírok környékén sokáig egyedül tartózkodókra is figyeljenek a közelben lévők. Tóth László végül hozzátette, a messzebb utazók mindig keltsék azt a látszatot, mintha az ingatlanuk nem lenne üres. Kérjék megbízható szomszéd segítségét, illetve ne húzzák le teljesen a redőnyt.

A temetői sajtóbejáráson Soós Szabolcs r. alezredes, a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti osztályvezetője, Tóth László r. őrnagy, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési alosztályának vezetője, Horváth István, a Városgazdálkodási Kft. ügyvezetője és Sziva Adrienn, a VG Temetkezési üzletágának vezetője. 
Fotó: Pezzetta Umberto

Az ünnepek alatt megnövekszik a forgalom, így a közlekedők ugyancsak figyeljenek egymásra, mondta Soós Szabolcs r. alezredes, a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti osztályvezetője. Az Új temetőnél a Kiserdei utat szombat reggel 8 órától kedd este 8 óráig egyirányúsítják. A Göcseji úti temetőnél a gyalogosok a kijelölt átkelőket használják, ne a kétszer kétsávos úton rohanjanak át, hangzott el. A rendőrség mindenhol segíti a közlekedést és a parkolást, tette hozzá Soós Szabolcs.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában