Ötven esztendeje alakultak

2022.10.19. 11:32

Jubileumi gálára készül a Kanizsa Táncegyüttes

Gőzerővel készül 50 éves jubileumi műsorára a Kanizsa Táncegyüttes, a gálát október 22-én, szombaton 18 órakor tartják a HSMK színháztermében.

Benedek Bálint

Perdülnek a szoknyák, pattognak a csizmák. A Kanizsa Táncegyüttes készül a jubileumi gálára

Fotó: Szakony Attila

A népi hagyományok felkutatása, ápolása céljából alakult a Kanizsa Táncegyüttes 1972-ben, s mind a mai napig a tiszta forrásból merítő népművészet dél-zalai fellegvárának tekinthető. Megalakulásától kezdve vállalta, hogy elősegíti a közösség népi kulturális ismereteinek bővítését, hagyományainak megbecsülését és megismertetését. Műsoraikban ízelítőt adnak Erdély és Magyarország minden tájegységéből. A Vizeli Dezső vezette együttes a felkészülést már nyár elején megkezdte először heti két órában, majd a nyár végétől heti két napot jelöltek ki és szintén 2-2 órában próbáltak Ady utcai termükben.

 

Fotós: Szakony Attila

Nemzetközi néptáncfesztiválokon vettek részt Spanyolországban, Franciaországban, Olaszország számos városában, Szicíliában, Németországban, Törökországban, Horvátországban, Ausztriában és Szlovéniában. Táncaikban a magyar nép életérzése, sokszínűsége, temperamentuma fejeződik ki.

 

Fotós: Szakony Attila

 

Az 1970-es években erőteljes országos mozgalom indult a magyar népi múlt hagyományainak felkutatására és az ezen alapuló közösségek létrehozására. Az országos mozgalom hatására 1970.szeptember 15-én alakult meg a Kiskanizsai Pávakör a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. 

Fotós: Szakony Attila


 

Országos minősítéseik:

Bronz I   – Szekszárd, 1975

Bronz II  – Szekszárd, 1977

Ezüst III – Nagykanizsa, 1980

Ezüst I   – Keszthely, 1982

Arany III – Győr, 1982

Arany II  – Nagykanizsa, 1984

Arany II  – Nagykanizsa, 1989


 

Díjak

1992 – Kiváló együttes cím

1994 – Közművelődési nívódíj

1995 – Együttesi nívódíj

1999 – Pro Urbe díj

 

Fotós: Szakony Attila


Korábbi cikkeink a témában:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában