Helytörténet

2022.02.06. 07:00

Felelevenítjük a Kanizsa Táncegyüttes jubileumi gálaműsorát

Kiskanizsán 1971-ben alakult meg a pávakör, egy folklóregyüttes azonban csak akkor igazi, ha van néptáncsoportja is.

ZH

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap / Archív

Az énekes lányokból létrejött együttesnek Kozák Józsefné tanított be kalocsai és üvegestáncot, s az első fellépésre már 1972-ben sor került. A következő évben Papp László néptáncszervező Kiskanizsára vitte azokat a lányokat és fiúkat, akik szívesen táncoltak.  

 

A Kanizsa Táncegyüttes 20 éves jubileumi gálaműsoráról a Zalai Hírlap 1992. április 13-ai száma tudósított: "Erre az esetre mondják, hogy egy gombostűt sem lehet leejteni a teremben, annyian vagyunk. Ülünk a lépcsőkön, pluszszékeken, állunk az ajtóban Nagykanizsán, a Hevesi Sándor Művelődési Központ színháztermében. Táncos ünnep van itt a javából, vastaps, újrázás. A fennállásának huszadik évét ünneplő Kanizsa Táncegyüttest és a Bojtár népzenei együttest hozsannázza itt a míves folklórt értő és szerető közönség. Gazdag a műsor: gyimesi, kalocsai, kalotaszegi, palóc, méhkeréki táncok, imregi leánytánc, dunamenti és dél-alföldi koreográfiák váltják egymást. Vastapsot kap a kanász-üveges. Akárcsak a legkisebbek, az utánpótlás csengő énekhanggal megáldott palántái."

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap / Archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!