Szétverték a portyázó török sereget

2022.10.30. 10:00

Hadászati bemutató és előadások Lendván

Hat-nyolcszoros török-tatár túlerővel szemben is eredményesen vette fel a harcot a Lendva várában tartózkodó magyar sereg. 1603-van, vagy egyes vélekedések szerint 1604-ben Hadik Mihály kapitány vezetésével Szinán Köprülü rablásból visszavonuló mintegy hatezer fős visszavonuló seregét semmisítették meg. Erre a hőstettre emlékeztek szombaton hadászati bemutatóval és előadásokkal a Szentháromság-kápolnánál.

Gyuricza Ferenc

A török janicsárt alakító Bajzák Krisztián és a magyar vitézt megszemélyesító Németh Zoltán összecsapása

Fotó: Gyuricza Ferenc

A program szervezője a Hadik Útja Egyesület volt, amelynek alelnöke, Varga Alexander lapunknak elmondta: szeretnék a Hadik-kultuszt ápolni és feleleveníteni, ezért hagyományteremtő jelleget szántak az idei rendezvénynek, azaz szeretnék azt megismételni.  

- Lendva városának több olyan programja is van, amely jelentős turisztikai eseménynek számít – magyarázta. – Ilyen a Bográcsfesztivál vagy a Lendvai szüret, mindkettő hatalmas tömegeket vonz. Hasonló elképzeléseink vannak a Hadik harca elnevezésű rendezvényünkkel, szeretnénk ezt is úgy felfejleszteni, még látványosabbá tenni, hogy a térség egyik meghatározó eleme legyen.  

Varga Alexander azt is hozzátette: azért őszi időpontot választottak, mert az ő tudomásuk szerint a lendvai ütközet 1603. novemberben zajlott. Hadik Mihály 800 katonájával támadt rá Szinán Köprülü aga portyáról hazafelé tartó 6000 fős hadseregére.    

A harcászati bemutató egyik résztvevője a tatai Gölbasi Vitézei Egyesület volt, a hagyományőrző csoport tagjai török janicsárokat alakítottak. A tataiak a Bográcsfeszt kapcsán kerültek kapcsolatba a lendvai egyesülettel, s így kaptak meghívást az eseményre. A velük együtt Lendvára érkező Németh Zoltán, a Thúry György Hagyományőrző, Kulturális és Sportegyesület tagja szerint a török-tatár sereg erejét a létszámbeli fölény adta, vitézségben azonban sosem tudták felvenni a versenyt a magyarokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában