Első alkalommal rendezték meg

2022.09.26. 18:00

Őszköszöntő családi napot tartottak Pusztaszentlászlón

Hagyományteremtő szándékkal, idén első alkalommal szervezett őszköszöntő családi napot a településen élők számára a közép-zalai község önkormányzata. Szombaton délután a szabadidőközpontba invitálták az érdeklődőket.

Gyuricza Ferenc

Pusztaszentlászlói asszonyok készítik a sütőtöklekvárt. Balról Bognár Istvánné, Kaj Istvánné és Dráveczné Szilvás Éva Fotó: Gyuricza Ferenc

A program célja a helyi közösség megerősítése, továbbá olyan elfoglaltságok biztosítása volt, ami az őszi időszakhoz köthető. A gyerekeket kézműves foglalkozással, tó körüli kincskereső játékkal várták, a családok részére bográcsozási lehetőséget kínáltak, emellett közös sütőtöklekvár-főzésre is hívták az érdeklődőket. 

- Faluhelyen egykoron általában a sütőtökkel fejeződött be a lekvár főzésének időszaka – mondta Bakos Marietta, a község kulturális munkatársa. – Sütőtökből kétféle módon készíthető lekvár, az egyik lehetőség, hogy a tököt megsütjük, kikaparjuk a belét, majd azt főzzük be lekvárnak. A másik megoldás, hogy a növény termését megpároljuk, majd utána állunk neki a lekvárfőzésnek. 

Bakos Marietta azt is hozzátette, a lekvárfőzés folyamata ugyanaz, mint bármilyen más alapanyag esetében, csupán kell hozzá adalékanyag, hogy a sütőtökből hiányzó pektint pótolják. Ez lehet alma, de akár narancs is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában