Fenntartható energiahatékonyság

2022.09.29. 12:00

Napelemes rendszer kiépítéséről is szó volt a lenti testületi ülésen

Pályázatok benyújtásáról is döntöttek a képviselők az e héten szerdán megtartott önkormányzati ülésen.

Korosa Titanilla

Forrás: Illusztráció / Pexels

A polgármesteri hivatal energiahatékony megújítására a TOP Plusz program Fenntartható energiahatékonyság című felhívása kínálhat lehetőséget az önkormányzatnak. A támogatási igény minimum 10, maximum 200 millió forint lehet. A tervek szerint a hivatal épületére napelemes rendszert telepítenének, előtte pedig elvégeznék a tető csapadékvíz-szigetelésének megújítását. A számítások alapján a napelemes rendszer kiépítésének költsége tetőszigeteléssel együtt várhatóan mintegy 46 millió forint, melyhez 28 millió forint önerő is szükséges. 

Külterületi helyi közutak fejlesztésére is pályázik az önkormányzat a Vidékfejlesztési Program egyik kiírásán. A projekt teljes költsége összesen 87 millió forint, melyhez 10 millió forint önrészt kell biztosítania a városnak. A tervezett munkálatok több településrészt érintenek, a lentiszombathelyi városrészben a vasútállomás felé vezető út 380 folyóméter hosszúságú szakasza kapna új burkolatot, a máhomfai településrészen a temetői út 150 méteren. Lentihegyen a 5787 helyrajzi számmal jelölt közel 60 méter hosszúságú, illetve a Tölgyfa pincétől a Harangláb út felé tartó 400 méter hosszú szakasz újulna meg. 

A bárszentmihályfai városrészben is várható fejlesztés, az önkormányzat újra pályázik a Népi Építészeti Program keretében a római katolikus harangtorony felújítására. Korábban is tervezte már a testület a harangtorony felújítását, ám a megítélt forrás nem fedte kellő mértékben a munkálat költségeit, ezért az nem valósult meg. Az aktualizált tervezői költségbecslés alapján a harangtorony felújítása mintegy 12 millió forintba kerülne, a pályázat keretében megvalósuló tevékenységek során felmerülő összköltség 20 százalékát az önkormányzat önerőként biztosítja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában