A beruházás több mint 36 millió forintból valósult meg

2022.09.26. 20:00

Megújult a csatorna a zalaegerszegi Kabók Lajos utcában

Csapadékos időben néha még a szennyvíz is áztatta a Kabók Lajos utcai kerteket, ám ez immár a múlté. Köszönhetően annak a beruhásának, amelynek részleteiről hétfőn a helyszínen tartottak tájékoztatót.

Arany Gábor

Makovecz Tamás (balra) és Arnhoffer András a beruházás helyszínén

Fotó: Arany Gábor

A negyedszázada lefektetett betoncsövek elöregedtek, cseréjük szükségessé vált, mondta Makovecz Tamás, a településrész önkormányzati képviselője, aki azt is elárulta, az itt lakók évek óta rendszeresen arról számoltak be neki, hogy csapadékos időben a szennyvíz a kertjeiket is elöntötte, néha még az utcát is.
A hálózatot működtető Zalavíz Zrt.  pár évvel ezelőtt a Kabók utcai szennyvízátemelő rekonstrukcióját már végrehajtotta. Ezekben a hetekben pedig lefektették az új csatornát.

A betoncsöveket 200 milliméter átmérőjű PVC-anyagú vezetékekkel váltják ki. Ezzel az olai városrész problémásabb utcáinak felújítása befejeződött. Erről már Arnhoffer András, a Zalavíz Zrt. vezérigazgatója szólt, aki hozzátette, a Kabók utcai új átemelő a környéken a Nefelejcs, a Szilágyi, a Kertész, a Falumúzeum, a Béke és a Perlaki utca szennyvizét is fogadja és továbbítja az Ola utcai gravitációs csatornába. Ezzel sikerült megoldást találni a bevezetőben is említett problémára. Ez utóbbit az okozta, hogy a Hock János úti főgyűjtő-szennyvízcsatornába nagy esőzéskor csapadék is jut, az emiatt megnövekedett mennyiségű folyadék visszatorlódik, és a Zala felé lejtő utcák csatornáiban, de még a felszínen is megjelent. Ezt küszöbölték ki a most megvalósuló, október közepéig befejeződő beruházással, amelyhez 25,4 millió forint támogatást a Környezeti és energiahatékonysági operatív program (KEHOP) adott, míg 10,9 milliót az önkormányzat fizetett.
A vezérigazgató azt is elmondta, a csatorna cseréjét megromlott állapota is indokolta, ugyanis a betoncsövekből elszivároghatott a szennyvíz, illetve a környezeti talajvíz is bejuthatott a rendszerbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában