Sajtótájékoztatót tartottak

2022.09.01. 17:30

Korszerűsítés a Lámfalussy-iskolában - geotermikus energiával fűtik az épületet

Gáz helyett geotermikus energiával fűtik Lentiben a Lámfalussy Sándor Szakképző Iskola épületét. Ehhez szükség volt a fűtési rendszer korszerűsítésére, amit saját forrásból végeztek el a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum intézményében. Erről sajtónyilvános eseményen számoltak be az érintettek csütörtökön.

Korosa Titanilla

Vizlendvai László, Szabó Károly, Horváth László, Vigh László, Pácsonyi Imre és Tótiván Endre a Lámfalussy-szakképző eseményén Fotó: Korosa Titanilla

Az iskolában a gázkonvektoros megoldás helyett radiátoros fűtési rendszert építettek ki, új fűtésköröket hoztak létre hőcserélővel. A munkákat a nyári szünet alatt végezték el, megtörtént a próbaüzem is, és az előzetes számítások szerint ezzel a technológiával energia- és költséghatékonyan tudják majd fűteni az intézményt. 

A rendezvényen először Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte a megjelenteket, és szólt az iskolai fűtési rendszer korszerűsítésével összefüggő előzményekről. Elmondta, hogy Lentiben a megyei önkormányzat pályázatának keretében a város önkormányzata valósította meg a geotermikus fűtési rendszer kialakítását. A hálózatra 10 helyi intézményt, köztük a Lámfalussy-szakképző épületét is rákapcsolták. Az iskola pedig most a belső technikai feltételek megteremtésével biztosította, hogy ezt a lehetőséget kihasználhassák. 

A továbbiakban Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos arról beszélt, hogy megváltozott a világ, lényeges kérdés, hogy hozzáférünk-e az energiahordozókhoz,  illetve, hogy mekkora az ország kitettsége. A függőség csökkentésére vannak alternatívák, jó példa erre, hogy gáz helyett geotermikus energiával fűtik az intézményeket, de felértékelődik a fafűtés, fakitermelés jelentősége is. Példaként lakóhelye, Felsőrajk példáját említette, ahol az utat használó fakitermelők tűzifát ajánlottak fel a helyi iskolának és civil segítséggel dolgozták fel.

Horváth László, a város polgármestere a geotermikus fűtési rendszer kiépítésének és működésének részleteiről számolt be. Hozzátette, hogy az iskolában ez a fűtési mód jóval költséghatékonyabb lesz, mint a gázfűtés, de szükség esetén utóbbival rá lehet majd segíteni. 

Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárja arról szólt, hogy igyekeznek folyamatosan fejleszteni az intézményeket. A helyi szakképzőről szólva elmondta, hogy a képzések rugalmasak, igyekeznek kielégíteni a helyi, környékbeli munkaerőpiaci igényeket. Örömét fejezte ki amiatt, hogy a diákok évről évre eredményesen szerepelnek szakmai versenyeken.

Ezt követően Vizlendvai László, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója mondott köszönetet a fejlesztésben közreműködőknek, azért, mert ez az előremutató fűtési megoldás megvalósulhatott a szakképzőben. 

Tótiván Endre, a Lámfalussy Sándor Szakképző Iskola igazgatója pedig szólt az intézményben az elmúlt időszakban megvalósított fejlesztésekről. Elmondta, hogy megújultak a tanulói szociális helyiségek, új kerítésrendszert építettek, nyílászárókat cseréltek, a munkában a diákok is közreműködtek. Közben eszközöket is vásároltak, köztük programozható CNC gépeket a diákok faipari képzéséhez, illetve eszközrendszert fejlesztettek a turizmus-vendéglátás képzésben résztvevők számára. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában