Több tucat község részvételével zajlott a program

2022.09.15. 10:30

Göcseji Dombérozó: írások, fotók és díjak

Az idei zalai nyár sikeres rendezvényfolyama a Göcseji Dombérozó volt. A több tucat község részvételével zajlott gazdag programhoz fotó- és irodalmi pályázat is csatlakozott, melynek eredményhirdetését múlt szombaton ejtették meg a szilvágyi szilvafesztivál keretében a Nagy-hegyen.

Arany Horváth Zsuzsa

A prózakategória első díját Farkas László vette át Magai Ágotától Fotó: Kardos Ádám

„Farkas László Göcsej Szíve című alkotása értékes írás a családi összetartásról, a fiatalokat a faluból a fővárosba vonzó életről, a nagyapa-unoka meghitt kapcsolatáról. Érzékletes, szép idilleket rejtő, harmonikus szerkesztésű elbeszélés... Balaton László Nász című verséről: a szerző már más írásaiban is megmutatta, kiváló ismerője e tájegység, a Göcsej népi legendáinak. Ezúttal prózavers formájában a balladák és a gondolatfolyam sodró erejével lebbenti fel a göcsejiek ősi mítoszát. A vers mélyén a nász, az egyesülés örök témája rejlik...” - olvashatták a Szegek között - Göcsej örök című irodalmi kategóriában pályázók Karáth Anita költő-tanár bírálatát. 

A vers és próza kategóriában jelentkezők közül az előbbiben Magai Ágota, a Göcseji Dombérozó szervezője, lelke megosztott első díjat adhatott át Márkus Katalinnak és  Balaton Lászlónak. A prózaírók közül Farkas László bizonyult a legjobbnak, 2. Boronyák Attila lett Egy római légió kalandozása Göcsejben című groteszk drámájával, 3. pedig Fercsák Lászlóné, akinek írásairól így fogalmazott a bíráló: „a nyelvjárást, a tájnyelvi dialektust mint szövegszervező, történetmesélő elemet használta a szerző”. 
 

Fotó: Kardos Ádám
 


Minden pályázó oklevelet vehetett át, a helyezettek  pedig könyvutalványokat és okleveleket kaptak. A www.gocsejidomberozo.hu oldalon rövidesen minden alkotás látható, olvasható lesz.  

– További terv, hogy személyük megismerése, alkotásaik bemutatása is megvalósulhasson, a zsűritagokkal, a Dombérozó-szervezőkkel rövidesen találunk erre alkalmat – jelezte lapunknak Magai Ágota. 
 

Boronyák Attila veszi át a díjat Kardos Ádámtól Fotó: Göcseji Dombérozó
 


Az írásra, fotózásra buzdító felhívásokat 2020-ban hirdették meg a Dombérozó szervezői, a jelentkezők száma évről évre gyarapodott, mutatva, a göcseji lét, annak varázsa fogva tartja azokat is, akik már nem ezen a vidéken élnek. 

A fotópályázat első helyezettje idén Horváth Gergely lett, Kezek fonták című képéről így ír a bírálók közül kollégánk, Pezzetta Umberto: „A kislány a kévekötéssel számomra összekapcsolja a múltat és a jelent, ráadásul egy elkapott pillanatképen”. 
 

1.helyezett: Horváth Gergely: Kezek fonták
 


A második helyezést a tavalyi első, Ekler László kapta Hagyaték című lírai zsánerfelvételéért, mely 100 éves kereseszegi portabelsőt ábrázol. 

2. helyezett: Ekler László: Hagyaték 
 

A harmadik helyezett Boronyák Attila lett többszörös expozíciós technikával készült tájfotójával.

3. helyezett: Boronyák Attila: Otthonunk Göcsej
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában