Gazdag és értékes tanulmány

2022.09.27. 13:00

Falutörténeti monográfia készül Domonkosfán

Átfogó, háromkötetes településtörténeti monográfiát jelentet meg a muravidéki Domonkosfáról Sal Község Magyar Nemzeti Önkormányzati Közössége. A kiadvány szerkesztője a Dobronakon élő dr. Kovács Attila történész lesz.

Gyuricza Ferenc

A monográfia szerkesztője, dr. Kovács Attila

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A monográfia kapcsán a szerkesztő úgy fogalmazott: olyan gazdag és értékes tanulmány készül, amely mind Magyarországon, mind Szlovéniában országos szinten is kiemelkedő munkának számít. A település történetét feldolgozó tudományos mű szerzői magyarországi és szlovéniai szaktekintélyek voltak.

A monográfia első része október 29-én, a domonkosfai tájház új, mezőgazdasági kiállításának ünnepélyes megnyitójával egybekötve jelenik meg. Ebben a kötetben fotók gyűjteményét találjuk, elsősorban a helytörténetkutatással foglalkozó Krenn Mark gyűjtése alapján. A mintegy 500 oldalas magyar nyelvű második és az annak szlovén fordításaként megjelenő harmadik kötet hagyományos értelemben vett helytörténeti monográfia lesz, a település első írásos említésétől egészen napjainkig feldolgozva a többségében magyarok által lakott falu történetét. Ez utóbbi kötetek várhatóan 2023-ban készülnek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában