Több funkcióval is rendelkezik az az épület

2022.09.23. 20:00

A vidéki örökség házát avatták Tótszentmártonon

Több funkcióval is rendelkezik az az épület, amit pénteken avattak fel a település melletti Kálmán hegyen. A magyar-horvát határon átnyúló program keretében a vidéki örökség bemutatását és a borvidék népszerűsítését szolgálja majd a vendégház.

Pásztor András

Cseresnyés Péter (balról), Striczné Tanai Krisztina, a Mura és Vidéke Nonprofit Kft. ügyvezetője és dr. Mladan Andrlic nagykövet

Fotó: Szakony Attila

Mint az a tegnapi avatáson elhangzott: az Interreg-pályázat vezető partnere a kaproncai önkormányzat volt, illetve további partnerként bevonták a horvát település múzeumát, illetve magyar oldalról a Mura és Vidéke Nonprofit Kft-t. Ez utóbbi valósította meg az épület kialakítását, melyben többek között állandó kiállítás látható a helyiek szokásairól, hagyományairól, a régmúltban használt eszközökről. Emellett borkóstolásra és gasztronómiai rendezvények lebonyolítására alkalmas helyiségek, konferenciaterem is található az épületben, melynek közelében egy másik pályázat eredményeként hamarosan kerékpáros pihenőhely is épül.

A pénteki avatáson részt vett dr. Mladen Andrlic, Horvátország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, aki gratulált a beruházás megvalósításához, s úgy fogalmazott: a határ menti térségekben egyre szorosabb és gyümölcsözőbb a magyar-horvát együttműködés, melynek már kézzel fogható eredményei is vannak.

Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője pedig azt emelte ki, hogy az évekkel ezelőtt útjára indított Mura Program éppen ennek a térségnek a gazdasági és turisztikai fellendítését célozta meg.

- Rengeteg eredmény sikerült elérni az elmúlt időszakban, ma már kisebb közösségek és baráti társaságok előszeretettel veszik célba ezt a vidéket, hogy vízitúrákon vagy akár több napos kerékpártúrákon ismerkedjenek a helyi gasztronómiával, borvidékkel és történelmi emlékekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában