Sajtótájékoztató

2022.08.31. 20:00

Új parkolók a zalaegerszegi Kis utcában (videó)

Megváltozott a forgalmi rend és új parkolók is fogadják a megyeszékhelyi Kis utcába betérőket. A változásokról szerdán a helyszínen tartottak tájékoztatót.

Arany Gábor

Vigh László, Böjte Sándor Zsolt, Szak Tibor, Farkas Lóránt, a kivitelező cég projektvezetője Fotó: Pezzetta Umberto

Az utcában iskola, bölcsőde, óvoda, valamint az adóhatóság található, közel a múzeum, a templom, a stadion, a rendőr-főkapitányság és több társasház. Mindez nagy járműforgalommal jár, ám az egyirányú forgalmi rend sokszor eredményezett torlódást, ráadásul kevésnek bizonyultak a parkolóhelyek is, mondta bevezetőjében Böjte Sándor Zsolt, a térség önkormányzati képviselője. A változtatás terve három éve elkészült: a lényege, hogy a Kis utcában az Október 6. térről átkötő út és a Kölcsey utca között - lényegében az óvodáig tartó nyugati szakaszt - kétirányúsítják. Ezt most sikerült megvalósítani, de ennél sokkal több történt. Az önkormányzat ugyanis közben megvásárolta az iskola mellett álló családi házat, amit elbontatott, a helyén ideiglenes parkoló létesült 14 hellyel, és ez most térköves burkolatot kapott , a környezetét helyreállították, füvesítették, és négy árnyat adó fát is ültetnek. Fontos: a Gyémántház északi oldala előtti szakaszon immár tilos a várakozás.

 

A beruházás részleteit a szerdai bejáráson Szak Tibor, a polgármesteri hivatal út- és közműépítési csoportvezetője ismertette. E szerint az utcában 40 méter hosszban teljesen új pályaszerkezet épült, zárt csatorna vezeti el a csapadékot. Mindezek mellett az új burkolat északi oldala 2 méter széles térköves járdát kapott, valamint két közvilágítási oszlopot is felállítottak az átépített szakaszon. Az iskola meglévő parkolóját átalakították, a helyeket újraosztották. Az átkötő út csatlakozása után két, az úttengellyel párhuzamos úgynevezett K+R (kiss and ride, csók és menj!, tehát csak addig állj le, amíg az utas kiszáll a járműből), azaz a pár pillanatig tartó megállást szolgáló várakozóhelyet is felfestettek. Szak Tibor ezzel kapcsolatban megjegyezte, hasonló K+R parkolót alakítanak ki az Eötvös-iskolánál is szeptemberben.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos arra emlékeztetett, hogy a városban 36 ezer gépkocsit tartanak nyilván, de a forgalmat a környező településekről naponta érkező közel 15 ezer gépkocsi is növeli. Az önkormányzat mindent megtesz, hogy az igényeknek megfeleljen, a város több pontján létesültek várakozóhelyek és újabbak építését is tervezik, tette hozzá.

A Kovács Károly városépítő program által finanszírozott, bruttó 123 millió forint értékű beruházás a Szabadics Zrt. - Horváth-Ép Kft. konzorcium kivitelezésben valósult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában