A tér is megújult

2022.08.20. 19:00

Pacsán új Szent István szobrot avattak augusztus 20-án

Szombaton délelőtt, a nemzeti ünnepen dr. Udvardy György veszprémi érsek liturgiai közreműködésével tartották meg az államalapítás és az új kenyér ünnepét. A rendezvény keretében új Szent István szobrot avattak, melyet a letenyei Boa Endre fafaragó készített a város kérésére. A közadakozásból, a Gombos László önkormányzati képviselő által szervezett jótékony főzés bevételéből és az önkormányzat támogatásából a tér is megújult, amelyen korábban is első királyunk szobra állt.

Arany Horváth Zsuzsa

Boa Endre fafaragó, Kelemen Tamás polgármester és Gombos László önkormányzati képviselő leplezte le az új Szent István szobrot

Forrás: Németh Szabolcs

A pacsai nemzeti ünnepen Kelemen Tamás polgármester mondott ünnepi beszédet. Ebben elmondta, Szent István ezeréves intelmét betartva plébánia működik a településen, fiatal aktív atya irányítja a hitéletet és kormányozza a plébániát, folyamatosan dolgozik a pacsai és környékbeli templomok, egyházi ingatlanok megújításán, ehhez támogatást kap a hívőktől, vállalkozásoktól, önkormányzatoktól. Pacsán a templomban az elmúlt napokban fejeződött be az ablakok kicserélése. „A közösség, az összefogás erejét mutatja az, hogy Isten kegyelméből és az önök munkájának gyümölcséből még az olyan nehéz időszakban is mint a mostani – amikor a covid, a háború, a válság és az infláció a legtöbbet halott szavak – ma itt Pacsán ünnepelhetünk”, hangoztatta Kelemen Tamás.

Dr. Udvardy György veszprémi érsek áldotta meg a szobrot és az új kenyeret
Forrás: Németh Szabolcs

Pacsán a millennium évében, 2000-ben állították fel István király szobrát, amelyet most új alkotásra cseréltek A tér neve korábban Szabadság tér volt, melynek átnevezésére többszöri kezdeményezést és lakossági vélemények megkérését követően az önkormányzat döntése értelmében 2000. augusztus 20. napjától neveznek Szent István térnek. Pacsán 2016-ban 2017-ben megújult a gyógyszertár és a művelődési ház előtti tér, most pedig itt a szobor körüli téren volt a sor. Parkosítottak, virágokat, dísznövényeket ültettek, pihenő padokat telepítettek.

„Abban bízom, hogy erre közlekedve, amikor ügyeiket intézik és fáradtan megpihennek, Szent István szobrára tekintve erőt merítenek a további feladataik elvégzéséhez”, zárta szavait ünnepi beszéde során a város polgármestere.

Az ünnepségen a pacsai diákok és a Szivárvány Dalkör tagjai adtak műsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában