"Az emlékezés a szövetség megerősítése őseinkkel"

2022.08.20. 15:30

Gulyás Gergely miniszter volt a nagykanizsai augusztus 20-i ünnepség díszvendége

Szent István király ünnepének programjai Nagykanizsán a város prominens személyiségei előtt a Deák téri zászlófelvonással kezdődtek. Ezután a Kanizsa Lovasklub Császár Huszárjai és a Nagykanizsai Fúvószenekar felvezetésével az érdeklődők átvonultak a Medgyaszay Házba.

Benedek Bálint

Ünnepélyes zászlófelvonás a Deák téren

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Az ünneplők előtt Balogh László polgármester mondott beszédet. Szerinte augusztus 20-án megszólíttatik minden magyar ember.

– Szent István hangja és tettei megszólítanak minket az idő mélyéről – folytatta. – Hidat verve múlt és jövő, vallás és állam, ég és föld közé: az emberek közé, felszámolva a tátongó szakadék mélységét, mely elválasztja a hazát a nemzettől. Európa és Magyarország kereszténysége átvészelte a viharkavarta hullámzásokat, a divatos tajtékzásokat, alapot adva az igaz emberi létezésnek. Ennek megóvása, a megőrzés felelőssége és erőfeszítése, az eltörlés kultúrájára való nemet mondás bátorsága a mi Szent István-i örökségünk.

Ezt követően az ünnepség díszvendége, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szólt az egybegyűltekhez. Ünnepi beszédében méltatta Szent István tetteit, aki államot alapított, országot épített, olyat, mely kiállta az idők próbáját.

Gulyás Gergely (balról), Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő és Balogh László megszegték az új kenyeret a Medgyaszay Ház színpadán
Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Az emlékezés a szövetség megerősítése őseinkkel – folytatta. – Ha felismerjük, hogy örökösök vagyunk, hogy van mit folytatnunk, felfedezhetjük ennek az évezrednek a tapasztalatait és különösen azt, amit a jövőbe átvihetünk. A történelemből pedig megtanulhatjuk a jó, valamint a rossz döntések következményeit.

Gulyás Gergely hozzátette: ma is összetartozunk, mindenkinek otthon ez az ország, aki a szüleitől kapta vagy éppen magának választotta. A magyar állam elég erős volt ahhoz, hogy túlélje azokat az időket, amikor Magyarország sorsáról nem a magyarok döntöttek.

– Jó okunk van azt remélni, hogy a jelen nehézségei által állított akadályokat is sikerrel vehetjük – fogalmazott a miniszter. – Szent István öröksége a nehéz időkben a legfontosabb, mert példát mutat és keretet ad.

Ezt követően a történelmi egyházak képviselői megáldották az új kenyeret, amiből a közönség minden tagja kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában