Nagy költségvetési terhet okozott volna

2022.07.15. 14:07

Lázár János miniszter szerkesztőségünknek nyilatkozott a felfüggesztett útépítésről

A kormány 1 hónappal ezelőtt úgy döntött, hogy felülvizsgálja az összes folyamatban lévő beruházást a háborús veszélyhelyzetre és a tartalékolási kötelezettségre való tekintettel, mondta Lázár János építési és beruházási miniszter pénteken Zalaegerszegen.

Arany Horváth Zsuzsa

Forrás: Török János / Délmagyarország

Ez érinti a megyeszékhely fejlődését, hiszen felfüggesztették az M76-os út négysávosítását és a térségben zajló vasúti felújítást is. Óriási nehézség jelen pillanatban, hiszen a város ipari felemelkedése miatt nagy szükség van a közlekedési kapacitás növekedésére. A közúti beruházás azonban 360 milliárd forintot jelentett volna, s a vasúti beruházás is nagy költségvetési terhet okozott volna. Lázár János azt a feladatot kapta a miniszterelnöktől, hogy kevesebből többet építsen, így Zalaegerszeg vezetőivel áttekintik az eddigi terveket, bevonva az ipari szereplőket is. Velük arról tárgyalnak, hogy pontosan milyen, még elégséges vasúti infrastruktúrára van szükségük a nemzetközi logisztikai útvonalak eléréséhez.

Az M76-os kapcsán is B-tervet kell készíteni, úgy, hogy milyen műszaki tartalommal valósuljon meg az M7-es autópályához való csatlakozás. A költségvetés egy új, talán szerényebb közutat tud finanszírozni, ha ez megfelel az igényeknek, ha nem, várni kell, míg a háború elmúlik. A megvalósulás tekintetében a közeljövőben reménykedik a miniszter, de konkrét évet nem mondott, egy autópálya létrejötte általában tíz év, mondta. Ha sikerül egy éven belül egyszerűsíteni a terveket, hamarabb elkészülhet. Lapunk felidézte a Hevesi Sándor Színház tervezett felújításának elmaradását, a miniszter azt mondta, várni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában