Magyar falu program

2022.07.13. 12:00

Felújítják az evangélikus gyülekezet és az önkormányzat közösségi terét Paton

A pati evangélikus gyülekezet a közösségi házának teljes felújítására 25 millió forintot nyert a Magyar falu programból. Az önkormányzat és az evangélikusok közös használatú intézményének felújítása jelenleg is zajlik.

Benedek Bálint

A kivitelező cég vezetője, Rikli Róbert (balról) a belső munkák közben Antalics Vilmossal

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Ottjártunkkor egyelőre még a régi burkolatok eltávolítását végezték a nagykanizsai kivitelező cég szakemberei. Az 1800-as években készült épületen az elmúlt évtizedekben csak kisebb javításokat végeztek, néhány évvel ezelőtt lehetőség nyílt a teljes tetőszerkezet cseréjére. A 140 négyzetméteres közösségi ház belső tereinek felújítása azonban már nem tűrt halasztást.

– A Magyar falu programból 25 millió forintot fordíthatunk az épület teljes megújításra – mondta Antalics Vilmos, a pati evangélikus gyülekezet gondnoka. – Az evangélikusok és az önkormányzat általában közösen használta az épületet, így az egyházi programok mellett gyakran idősek napi ünnepséget is tartottak a falak között. Az elnyert projekt keretében minden megújul, vagyis a szakemberek elvégzik az épület teljes külső és belső szigetelését, kicserélik a nyílászárókat, álmennyezetet alakítanak ki, korszerűsítik a villamossági rendszert, kicserélik a járólapokat és persze festés is lesz.

Egyszóval a mai követelményeknek megfelelő, 21. századi, modern épület áll a látogatók rendelkezésére, melyhez várhatóan a következő évtizedekben nem kell hozzányúlni. A felújításra egy év áll a rendelkezésre, s várhatóan a kivitelezés megnövekedett​ költségeihez az önkormányzat is hozzájárul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában