Az üzemeltetés költségei miatt

2022.07.11. 11:30

Emelik a piachasználati díjakat a nagykanizsai vásárcsarnokban

A közgyűlés június 30-ai soros ülésén döntött a piaci helyhasználati díjak emeléséről.

Horváth-Balogh Attila

Az üzemeltetés költségei tették szükségessé a díjemelést

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A közgyűlés 2016-ban alkotott új rendeletet a vásárokról és a piacokról, amely 2017. január elsején lépett hatályba. Az abban foglalt helypénzek és helybiztosítási díjak azóta nem változtak. Ezeket azonban ma már szükséges hozzáigazítani az üzemeltető, vásártartó megnövekedett költségeihez. Utóbbi szakmai javaslatai szerint emelkednek az októberi koszorú- és a decemberi  fenyőfaárusítás helybiztosítási díjai, a helypénzek esetében pedig mindegyik díjelem módosul. A korábban bevezetett szabályozás szerint az országos kirakodóvásáron helybiztosítási díj nélkül árusító helyhasználók magasabb összegű helypénzt fizetnek, ezt a szabályozást kiterjesztik a napi élelmiszerpiacra, valamint a heti vásárra és használtcikk-vásárra is. Szintén emelkedik az árusításra hozott gomba vizsgálatának díja, a nem értékesítésre szánt gomba szakellenőri vizsgálata pedig díjmentessé válik az előterjesztés szerint.

A közgyűlésen Balogh László polgármester és Bizzer András alpolgármester (mindketten Fidesz-KDNP) egyaránt hiányolta az előterjesztésből a gazdasági szempontú elemzést, mert abból nem derült ki, hogy az emelésnek köszönhetően mennyi pluszbevétele lesz 2023-ban a piacot működtető Via Kanizsai Városüzemeltető Nonprofit Zrt.-nek. Bizzer András emellett eltúlzottnak is tartotta az emelés mértékét. Dr. Fodor Csaba, az Éljen VárosuNk! Egyesület frakcióvezetője hangsúlyozta: napi 100 forinttal, 200-ról 300 forintra növekszik az asztalok után fizetendő díj, ami 50 százalékos emelést jelent ugyan, de összegszerűen mégsem sok. A piac használati díjainak emelését végül 8 igen szavazattal és 6 tartózkodással hagyta jóvá a közgyűlés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában