Jöhetnek a hallgatók gyakorlatra

2022.07.13. 14:00

Együttműködik a ZalaZONE és a Miskolci Egyetem

A jövő mérnökeinek duális képzését, a közös kutatást és fejlesztést, a járműipari innovációt segítő együttműködést, a nemzetközi és hazai pályázatok kölcsönös előnyöket nyújtó elérését szolgálja az az együttműködési megállapodás, amelyet szerdán írtak alá a ZalaZONE Ipari Park Zrt. és a Miskolci Egyetem (ME) vezetői.

Arany Horváth Zsuzsa

Mészáros Péter, dr. Palotás Árpád Bence, dr. Háry András, dr. Horváth Zita és Siménfalvi Zoltán

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A zalaegerszegi járműipari tesztpálya és a miskolci, nyolc karral rendelkező felsőoktatási intézmény már több éve kapcsolatban áll egymással, de a hivatalossá tétellel megnyílik a lehetőség arra, hogy az egyetem hallgatói gyakorlati időt töltsenek a zalai ipari parkban, ahol a már betelepült külföldi cégek munkájával is megismerkedhetnek.

A megállapodást kézjegyével ellátó dr. Háry András, a ZalaZONE vezérigazgatója elmondta, a Miskolci Egyetem több műszaki szakmai területen is kiemelkedő tudományos központ, van olyan szakmaterület, amit csak ott oktatnak az országban. Az együttműködés a ZalaZONE számára azért is fontos, hogy a kutatás legfrissebb eredményei szolgálják az itteni tevékenységet, és a leendő mérnökök megismerjék a zalai ipari park működését. A sajtónyilvános esemény a közvélemény számára is jelzi, hogy az együttműködés mindkét fél jövőbe fektető tevékenységét jelenti, tette hozzá.

Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora arról szólt, hogy bár a két város közt nagy a fizikai távolság, a szakmai kapcsolat az egyetemi hallgatók számára is gyümölcsöző lesz. Mostantól a náluk oktatott hat egyetemi szakról tanévenként 14 hallgatónak lesz lehetősége a ZalaZONE-nál tölteni szakmai gyakorlatát. Leendő gépészmérnökök, ipari termék- és formatervezők, járműmérnökök és logisztikai mérnökök, mechatronikai mérnökök, mérnökinformatikusok, villamosmérnökök érkeznek Zalaegerszegre.

Horváth Zita az aláírás előtt arról is tájékoztatta a ceremónián jelenlévőket, hogy a miskolci felsőoktatási intézmény rangját a műszaki képzés jelentősen meghatározza, hiszen a XVIII. században Selmecbányán indult oktatás került át a XX. század elején ismert történelmi okok miatt először Sopronba, majd 1949-ben Miskolcra. E hagyomány erőssége mellett a magas minőséget szavatolja az is, hogy 200 vállalati partnert tudhat maga mellett az egyetem, köztük például a győri Audit, így a duális képzés tekintetében az 5. helyet foglalják el az országban. Széles kapcsolati háló veszi körül az universitast, a járműiparhoz pedig főleg az öntészet képzési területén keresztül kapcsolódnak, mondta Horváth Zita, remélve, hogy a hallgatók Borsodból is szívesen jönnek Zalaegerszegre. Az ő példája (hiszen ő is zalai) bizonyítja, hogy a távolság nem akadály.

A megállapodás aláírásán részt vett Mészáros Péter, a Technológiai és Tudástranszfer igazgatója (ME), dr. Palotás Árpád Bence (ME Műszaki és Anyagtudomány Kar, dékán), dr. Siménfalvi Zoltán (Gépészmérnöki és Informatika Kar, dékán) is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában