Ellenőrzést tartottak

2022.07.19. 19:00

Drónnal figyelik az M7-es autópályán a kamionokat és buszokat a rendőrök (videó)

Az egyhetesre tervezett európai összehangolt közlekedésrendészeti akcióban kedden a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság is szerepelt. Az M7-es autópálya zalakomári pihenőhelyén Roadpol drónos ellenőrzést tartottak.

Benedek Bálint

Fotó: Szakony Attila

Az Országos Rendőr-főkapitányság ezzel kapcsolatban hivatalos közleményt is kiadott. Eszerint a ROADPOL Operational Group (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoport) éves ellenőrzési terve alapján a rendőrség július 18. és 24. között Magyarország egész területén a nehéz tehergépkocsik és autóbuszok fokozott közúti ellenőrzését végzi.

A helyszínen Anti András rendőr alezredes, közlekedésrendészeti osztályvezető elmondta: a Truck & Bus európai szintű ellenőrzés keretében elsősorban a vezetési- és pihenőidővel, a veszélyes áruk szállításával összefüggő szabályok megtartását, valamint a beutazás, illetve belföldön tartózkodás jogszerűségét vizsgálják. Az ellenőrzés kiterjed az illegális migráció, az embercsempészés, a kábítószerrel, valamint lőfegyverrel kapcsolatos, illetve a vagyon elleni bűncselekmények felderítésére, megszakítására is.

Simon Kolos rendőr törzszászlós koordinálta az M7-es autópálya feletti drónt, mellette Anti András rendőr alezredes, közlekedésrendészeti osztályvezető
Forrás: Szakony Attila

- Ezt egészítjük ki egy állami, pilóta nélküli légijárművel, vagyis drónnal – folytatta. – Amivel azt figyeljük, hogy az ellenőrzést megelőző útszakaszon az ott közlekedők szabálytalanul használják-e a leálló sávot, illetve betartják-e a Kresz által a tehergépkocsivezetők részére előzési tilalmat. A parkoló területéről, valamint a későbbiekben egy másik helyszínről felemelkedve a drón az autópálya forgalmát figyeli, amit a kezelő rendőrök koordinálnak. Az összehangolt akció részeként a rendőrkollégák a beazonosított, s a forgalomból kiemelt tehergépkocsikat egyfajta általános ellenőrzés alá vonják. Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy az okmányokat és a gépjármű műszaki állapotát megvizsgálják. Illetve az esetlegesen a szabályszegésért járó bírságot kiszabják, amit a sofőrök akár helyben befizethetnek.

 

Hozzátette: az M7-es autópályán azért a zalakomári pihenő Letenye felé oldalát választották, mert célszerűbb az ország belsejéből érkező forgalmat ellenőrizni. Ráadásul ez a helyszín a legtágasabb ilyen nagyívű ellenőrzések lefolytatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában