Fókuszban a népi építészet

2022.07.08. 20:00

Zalaegerszegen kezdődött el a VI. Göcseji Dombérozó

Az idén a megye székhelyvárosát kérték fel a 6. Göcseji dombérozó házigazda településének szerepére, a július 17-én Gellénházán záruló programsorozat pénteken a Göcseji Tudásközpont előtti téren ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét.

Fincza Zsuzsa

Zalaegerszeget a besenyői Szivárvány Népdalkör képviselte

Forrás: Fincza Zsuzsa / Zalai Hírlap

Az első napon 15 göcseji falu – Bak, Becsvölgye, Barlahida, Gombosszeg, Dobronhegy, Gutorfölde, Gellénháza, Kávás, Teskánd, Kustánszeg, Nova, Németfalu, Hagyárosbörönd, Nagylengyel, Zalaszentgyörgy – és Zalaegerszeg mutatta meg magát, értékeit, hagyományai megőrzött kincseit. A fókuszba ezúttal a tájegység építészete került. A placcon népművészeti és kézműves termékeikkel, kertek terményeivel, ételeivel, tájjellegű borokkal, kiadványokkal várták az érdeklődőket, a színpadon dalköreik, táncosaik adtak ízelítőt színes, tartalmas kulturális életükből. 

Vigh László országgyűlési képviselő a göcseji emberek lelkesedését, összefogásuk teremtő erejét méltatta
Forrás: Fincza Zsuzsa / Zalai Hírlap

Az ünnepségre stílszerűen kisbíró – megszemélyesítője Mihály Péter színművész – dobpergéssel kísért meghívóval toborozta a népet. A Himnusz közös eléneklése után bevezetőként Karáth Anita tanár-költő tolmácsolta a 2021-es dombérozó irodalmi pályázatának győztes verseit – a nagyérdemű megismerhette a költemények íróját, Soós Józsefet is. A VI. Göcseji Dombérozó 32 településének résztvevőit a házigazda város nevében Tolvaj Márta polgármesteri főtanácsadó köszöntötte. Mint kiemelte, Zalaegerszeg számára megtiszteltetés, hogy a szervezők felkérték a fontos szerepre, s külön öröm, hogy a megnyitóünnepséget a tudásközpontban tarthatják, hiszen célkitűzéseik azonosak: bemutatni Göcsej értékeit, hagyományait, tudását.

Pácsonyi Imre a megyegyűlés további támogatásáról biztosította az immár hagyománnyá vált Göcseji Dombérozót
Forrás: Fincza Zsuzsa / Zalai Hírlap

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos többek között a települések összefogásának fontosságát emelte ki,  hogy a sokszínű programfolyammal tovább erősítik Göcsej vonzerejét. Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Önkormányzat alelnöke egész Zala megye értékének nevezte, s további támogatásukról biztosította a dombérozót. Magai Ágota, a dombérozó ötletgazdája és főszervezője elmondta, hogy az évek alatt egyre többen csatlakoztak a programhoz, a települések fokozatosan rátaláltak saját hangjukra, kiválasztották azt az értéket, amivel be tudják mutatni közösségüket. Ma már lelkes csapattal, a Göcseji Dombérozó Egyesülettel és a Göcsej Civil Társasággal közösen viszik az egyre szélesebb és színesebb rendezvény szervezői feladatait. 

Magai Ágota lelkes és kitartó csapatmunkának nevezte a szervezést, a 32 falu összefogását
Forrás: Fincza Zsuzsa / Zalai Hírlap

A színes kulturális és vásári forgatagban színpadra lépett a gutorföldei Nóta- és Népdalkör, Takács Eszter énekes-dalszerző, a gellénházi Vajda József Népdalkör, a Szélrózsa Táncegyüttes, a zalabesenyői Szivárvány Dalkör, az alibánfai Lilaakác Dalkör, a Zalai Táncegyüttes, s divatbemutatón vonultatták fel a népi viseleteket.

A gellénházi Vajda József Népdalkör zalai, göcseji népdalokat tolmácsolt
Forrás: Fincza Zsuzsa / Zalai Hírlap

Az emeleti kiállítótérben a 2021-es fotópályázat nyertese, a zalaegerszegi Ekler László "Göcseji szegek világa" fotókiállítását Seres Péter fotóriporter nyitotta meg - a tárlaton látható a nyertes kép is. A földszinti Portékamrában Kovács Zoltán Zalai boronapincék című képeiből nyílt fotókiállítás - mindkét tárlat augusztus 8-ig tekinthető meg. 

A IV. Göcseji Dombérozó szombaton Nován a Göcseji aratónapokkal folytatódik és 17-én éjszaka Gellénházán fejeződik be. A részletes program ITT olvasható.

Szombaton a Dombérozó keretében Nován rendezik meg a kézikaszás aratóversenyt, valamint az aratási étel- és italbemutatót. Az ünnepélyes megnyitó 9 órakor kezdődik, majd kivonulnak a csapatok a mezőre, itt közreműködik a Zalaapáti Harmonikaegyüttes. Délután a színes hagyományőrző forgatagban népi együttesek, táncosok lépnek fel, a díjkiosztót 17 órakor tartják, majd Aurora FolkGlamour menyasszonyi divatbemutató következik. 20.30-kor fellép Ferenczi György és a Rackajam zenekar, majd táncház kezdődik a művelődési otthonban. A kísérőprogramok közt szerepel fotó- és fafaragáskiállítás, mesterségbemutató és kerékpártúra is.

Forrás: Kiss Nóra

Korábbi cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában