Frissen Zalából

2021.07.21. 14:00

Várakozáson felüli érdeklődés mutatkozott az V. Göcseji Dombérozó programjai iránt

A Göcseji Dombérozó mára eljutott oda, hogy akár önálló desztinációként jelenjen meg az országos idegenforgalmi- kulturális kínálatban. A 2016-ban indult rendezvénysorozat ez évben hozta a legjobb mutatókat, mind a csatlakozott települések, mind a rendezvények számát illetően, s idén vonzotta a legtöbb látogatót is.

Gyuricza Ferenc

A vasárnapi záróprogram a régi göcseji lakodalmakba engedett betekintést a vőfélyre fókuszálva. Ebben a szerepben ezúttal az erdélyi Máthé Zsoltot (jobbra) láthatta a közönség

Fotó: Pezzetta Umberto

A július 9-től 18-ig tartó, mintegy száz önálló eseményt és 32 települést hálózatszerűen összefogó tíznapos programsorozatot az ötletgazdával, Magai Ágota főszervezővel, a Göcseji Dombérozó Egyesület elnökével értékeltük.

- Azt gondolom, valamenynyi társszervező és partnerünk nevében mondhatom, elégedetten és jókedvűen tekinthetünk vissza a rendezvényre, hiszen várakozáson felüli érdeklődés mutatkozott az V. Göcseji Dombérozó iránt. Azt is láttuk, hogy találkozik az emberek igényével ez a fajta programszervezés, amikor sok helyszínen, akár egymással párhuzamosan, nem nagy tömegben, átlátható módon zajlanak az egyes események.

– Ezeken a helyszíneken nyitott, barátságos közösségek alakulnak. Ez a programsorozat azt is megmutatta, hogy minőségi, csodálatos tereink vannak, ahol jól érzik magukat az emberek, s ahol szabadon terjedhet a kultúra – folytatta az ötletgazda, Magai Ágota, aki egyben a főszervező is.

A vasárnapi záróprogram a régi göcseji lakodalmakba engedett betekintést a vőfélyre fókuszálva. Ebben a szerepben ezúttal az erdélyi Máthé Zsoltot (jobbra) láthatta a közönség
Fotó: Pezzetta Umberto

Az egyesületi elnök emlékeztetett rá: a Dombérozó mottóját – az év egy adott időszakában minél többen látogassanak el Göcsejbe – már az alakuláskor megfogalmazták, ám ténylegesen ez évben sikerült megvalósítani. Az ország számos pontjáról, többek között az Alföldről, Budapestről, a dunántúli nagyvárosokból és a környező megyékből érkeztek látogatók. Olyanok is, akik éppen Zalában nyaraltak, de olyanok is, akiket kifejezetten a dombérozós programok vonzottak a térségbe.

Az Aurora Folkglamour divatbemutatóján a Kerka táncegyüttes tagjai működtek közre
Fotó: Gyuricza Ferenc

– A Göcseji Dombérozót ugyanakkor nemcsak a távolabb élők miatt szervezzük meg, legalább olyan fontos feladatunknak tartjuk a helyiek aktivizálását, hiszen nekik is van mit tanulniuk arról, hogy mi volt jellemző az őseik­re, hova vezethető vissza a göcseji emberek tudása és hagyományuk, miért azzal foglalkoztak, ami jellemző volt erre a térségre – folytatta az ötletgazda. – Örömmel mondhatom, hogy a helyiek részéről is megtapasztaltuk az érdeklődést, sokan közülük úgy viszonyultak a programsorozathoz, hogy ha már ennyien idejönnek az ország távolabbi pontjairól, ha ilyen népszerű a Dombérozó, akkor nézzük meg, mit is kínál az nekünk.

Magai Ágota úgy fogalmazott: a Göcseji Dombérozó egyik legnagyobb erénye talán az, hogy olyanok szervezik, akik kötődnek a térséghez, akik megbecsülik a helyben élőket, valamint tisztelik a göcseji hagyományokat. Véleménye szerint ez az igazi vidék­fejlesztés, hiszen az egész térség profitál belőle. A termelők, a képzőművészek, a szállásadók egyaránt azt érezhetik, hogy elindult valami mozgás, ami megalapozhatja a jövőbeni fejlődést, s ennek érdekében most érdemes beruházni. Akár jó ötletekkel, de konkrét fejlesztési tervek alapján is. A göcseji településeken az elmúlt években számos új közösségi tér jött létre, a dombérozós programok ezeket élettel töltötték meg. S bár a tíz nap széles körben kínált programokat, de ahhoz, hogy minden érdeklődési kört lefedjenek, további új tevékenységekre, azaz új ötletekre lesz szükség. Ennek illusztrálására egy konkrét példát is említett a főszervező: mint mondotta, idén új elemként jelentek meg a Dombérozó kínálatában a geocaching-túrák, amelyek talán a legnagyszerűbb lehetőségét kínálták a térség épített és természeti értékeinek felfedezésére, a tájegység megismerésére.

Az V. Göcseji Dombérozó egyik legsikeresebb rendezvénye a dobronhegyi nótaest volt
Magai Ágota, az ötletgazda és főszervező

Az V. Göcseji Dombé­rozó vasárnap ugyan véget ért, de már folynak az előkészületei egy kétszer kétnapos, szeptember 11–12-i, illetve október 2–3-i, őszi programnak.

Az Aranyló Göcsejt első ízben még tavaly, a nyári programsorozat pandémia okozta kényszerű elmaradása miatt, részben annak pótlására szervezték meg.

Az akkori tapasztalatok egyebek közt azt mutatták meg, hogy a Göcsej ősszel is gyönyörű, ezért a szervezők úgy döntöttek, továbbviszik azt a programot is, hasonló elképzelések mentén, azaz hálózatszerűen építkezve, az egymás iránt érzett bizalom elve mentén.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/lezarult-a-gocseji-domberozo-programsorozata-5417354/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában