Évforduló

2022.06.03. 17:13

Trianonra emlékeztek a lendvakecskési hegyen

Lenti önkormányzata és a Honismereti Egyesület tagjai közös megemlékezést tartottak a trianoni békediktátum aláírásának évfordulóján pénteken a magyar–szlovén határ mentén, a lendvakecskési hegyen.

Korosa Titanilla

Drávecz Gyula alpolgármester (jobbra) és Horváth László közösen koszorúzták meg a határkövet

Forrás: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Az egyesület szervezésében immár 12. alkalommal helyezték el a 469. számú határkőnél a résztvevők az emlékezés virágait, mécseseit. Előtte Simon Márta, a civil szervezet elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Horváth László, Lenti polgármestere mondott beszédet. A város vezetője emlékeztetett arra, hogy a trianoni békediktátum aláírásával milyen területi, gazdasági és emberi veszteségek érték a magyarságot, majd így folytatta:

– Nem lehet meg nem történtté tenni a több mint 100 éve történteket, de feladatunk van – mondta. – Gyógyítani a sebeket, bebizonyítani a világnak, hogy a magyarok határoktól függetlenül egymásba kapaszkodhatnak. Ünnep is ez a nap. Az anyaország felelősséget érez, felelősséggel tartozik határon túli honfitársainkért, közös gyökereink – a nemzethez való tartozás – kötnek össze bennünket, mely határokon átível, és erősebb minden határvonalnál. Ennek alapja a keresztény szellemiség, az anyanyelv, a magyarság évezredes kultúrája, népdalai, költészetünk, a magyarokra jellemző gondolkodás és kreativitás, történelmünk és nemzeti öntudatunk.

Virágot helyezett a határkőre Paczolay Ilona (balra) versmondó, Simon Márta és Horváth László
Forrás: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában