Infrastrukturális fejlesztések

2022.06.03. 06:50

Készülnek az utak, járdák, bővülnek a parkolók Zalaegerszegen

Három helyszíni bejárást tartottak csütörtökön Zalaegerszegen a város vezetői, aminek során a közelmúltban elkészült és a még várható korszerűsítéseket ismertették a sajtó képviselőivel. Legelőször Balaicz Zoltán polgármester, Herkliné Ebedli Gyöngyi önkormányzati képviselő és Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a Csácsi utca 470 méteres megszépült szakaszát tekintették meg. 2018-ban az „Infrastrukturális fejlesztések Zalaegerszegen” című program keretében a Balatoni és a Domb utca közötti szakasz újult meg, májusra a Kovács Károly Városépítő Program támogatásának köszönhetően bruttó 127 millió forintból a gyűjtőút funkciót ellátó utca további szakaszát modernizálták.

Mozsár Eszter

Balaicz Zoltán, Herkliné Ebedli Gyöngyi és Vigh László Fotó: Pezzetta Umberto

A polgármester emlékeztetett, hogy a többihez hasonlóan az arányos városfejlesztés jegyében zajlott a csácsi beruházás is jelentős állami támogatással. Arról is szólt, hogy Vigh László országyűlési képviselővel közösen sokat beszélnek arról, milyen nagy teher az önkormányzatnak a 869 út, járda, közterület és parkoló karbantartása, felújítása. Erre közösen kidolgoztak egy 15 éves felújítási programot, s a Kovács Károly Városépítő Program keretében 2024-ig 15 milliárd forintot tudnak fordítani 91 helyszín korszerűsítésére. Önkormányzati forrásból egész évben összesen 300 millió forint jut ezekre a feladatokra, s ehhez bizony jelentős állami kiegészítésre van szükség, mondta Balaicz Zoltán.

Vigh László a városon átmenő és az évek alatt megsokszorozódott gépjárműforgalmat említette, mint az egyik legfontosabb megoldandó problémát. Kiemelte a reggeli és a délutáni csúcsforgalmat, amikor az intézmények nehezen megközelíthetőek, ezért további parkolókra, illetve az utak folyamatos karbantartására van szükség.

Herkliné Ebedli Gyöngyi hozzátette, a mostani fejlesztés során Csácsbozsok egyik legrégebbi utcája kapott új köntöst, valamint szükségessé vált a csapadékvíz-elvezetés rekonstrukciója és a kapcsolódó ivóvíz bekötések korszerűsítése. A kivitelező a Szabadics Zrt. és Horváth-Ép Kft. konzorcium volt, a munkálatok során 470 méteren újult meg a Domb és Hétvezér utca csatlakozástól a Damjanich utcáig a szakasz, a nyugati oldalon lévő gyalogjárdát 210 méteren aszfaltozták, mellé díszcseresznyesort ültettek. Nyáron a Klapka utca felújítását kezdik el, s az iskola előtti parkolót modernizálják, jövőre pedig a Nyerges utca szépül meg teljes hosszában.

A helyszíni bejárás második része a vasútállomás mellett volt, ahol Galbavy Zoltán önkormányzati képviselő elmondta, az elmúlt években jelentősen leromlott az útburkolat állapota. Decemberben a decentrum északi részén 6 millió forintból valósult meg az útburkolat javítása. A mostani második ütemben 400 négyzetméteren dolgoznak a Szabadics Zrt. - Horváth-Ép Kft. konzorcium munkatársai. Kettő kisebb és egy nagyobb elválasztó szigetet elbontanak, hogy nagyobb legyen a buszok közlekedési felülete. Az aszfaltos útburkolatfelújítás során a megfelelő csapadékelvezetés is biztosítva lesz. A 17,9 millió forintos beruházás június végére készül el. Szak Tibor út- és közműépítési csoportvezető hozzátette, a pályaszerkezet teherbírási hiányossága, illetve a nagy tengelynyomású járművek gyakori, ismétlődő mozgása okozta az útburkolat megrongálódását.

Galbavy Zoltán és Szak Tibor a vasútállomás melletti munkálatokról tájékoztattak

Landorhegyen Balaicz Zoltán hangsúlyozta, minden állampolgári észrevétel és jelzés fontos a városvezetés részére, az arányos városfejlesztés jegyében azokat igyekeznek kedvezően figyelembe venni. A lakói igényeknek megfelelően az utóbbi időben összesen bruttó 41 millió forintot költöttek új parkolók kialakítására a Madách utca 16-18. szám alatti társasházak környezetében. A forrást ugyancsak a Kovács Károly Városépítő Program biztosította.

Madách utcai parkolók Fotó: Pezzetta Umberto

Makovecz Tamás önkormányzati képviselő arról tájékoztatott, hogy a lakóknak szinte kivitelezhetetlen volt a szabályos parkolás, így nagyban megkönnyítik mostantól az életüket az új gépkocsi beállók. Az épületek közötti szakaszon az út északi oldalán 7, a déli oldalon 8 ferde beállású parkolót alakítottak ki, mögöttük betonalapú járdával. A házak mögötti tűzivíz tározó helyén további 6 merőleges parkolót építettek. Makovecz Tamás hozzátte, a Pais Dezső utcában legutóbb 19 parkolóhely létesült, a közeljövőben pedig lehetőségeikhez mérten a Kispest és a Gasparich utcában lakók igényeit is szeretnék minél előbb valóra váltani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában