Rekordszámú lesz

2022.06.21. 14:00

Időközi választások lesznek vasárnap Zalában

Június 26-án, vasárnap rekordszámú, közel száz időközi választást bonyolítanak le az országban, írja a valasztas.hu. Zalában is több településen járulhatnak az urnákhoz a választópolgárok.

Szabó Judit

Forrás: Fehér Márk/zaol.hu

A 103/2022 (III.10.) kormányrendelet értelmében 2022. április 10-étől ismét ki lehet tűzni az időközi választások és helyi népszavazások időpontját. A rendelet alapján azokat a korábban kitűzött időközi választásokat is megtartják, amelyeket a koronavírus-járvány következtében 2020. november 4-én hatályba lépett veszélyhelyzet miatt el kellett halasztani.

Keszthelyen polgármestert és egy önkormányzati képviselőt választanak június 26-án. Nagy Bálint korábbi polgármester országgyűlési képviselő lett, ezért üresedett meg a városvezetői szék. Az időközi polgármester-választáson egy jelölt indul, Manninger Jenő (Fidesz-KDNP).

A keszthelyi 8. számú egyéni választókerületben helyi önkormányzati képviselőt választanak vasárnap, dr. Ifi Ferenc képviselő 2020 novemberében bekövetkezett halála miatt. Két jelöltre lehet szavazni: a Fidesz-KDNP jelöltje Bánhegyi Renáta, a DK pedig Kovács Viktóriát indítja.

Nemesnépen polgármestert és 4 egyéni listás képviselőt válaszanak június 26-án, mert a testület feloszlott. A képviselői helyekért 11-en indulnak, és két polgármester-jelölt van: a független Dénes Zoltán és a független Nagy István.

Ramocsán is feloszlott a képviselő-testület, és ott is vasárnap lesz az időközi választás: polgármestert és két képviselőt választanak. Két független polgármester-jelölt, Dósa Judit és Pahocsa Balázs indul, a képviselői helyekért pedig négyen küzdenek meg.
Fűzvölgyön elhunyt a polgármester, a képviselők száma pedig a testület működéséhez szükséges létszám alá csökkent, ezért tartanak időközi választást június 26-án. Öt polgármester-jelöltet vettek nyilvántartásba: Cseh Miklóst, Maurer Lászlót, Schmidtné Kovács Margitot, Szabó Istvánt és Varga Krisztinát. Egyéni listás jelöltből hét szerepel majd a szavazólapon, s három szerezhet mandátumot.

Zalaköveskúton haláleset miatt választanak polgármestert, vasárnap a lakosság egy jelöltre, Hollós Mónikára szavazhat.

Pusztaapátiban szintén haláleset miatt üresedett meg a polgármesteri szék. Három független jelölt pályázik a tisztségre: Balla Tímea, Bogdán Gábor és Némethné Varga Anita.

Hottón időközi polgármester-választás lesz, az ok lemondás. Négy független jelölt méreti meg magát: Bogárné Pusztai Magdolna, Halász Ádám, Halász István és Kóbor Márk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában