Önmaguk alakították a város sorsát

2022.06.05. 14:05

Először 775 éve említették írásban Keszthelyt

Első írásos említésének 775. évfordulóját ünnepelte a hétvégén a Balaton-parti város.

Horváth-Balogh Attila

A város napi kitüntetettek Fotó: Belovári András

A hivatalos város napi ünnepség zászlófelvonással vette kezdetét szombaton, majd a szentmise után a Fő téri színpadon került sor a város napi elismerések átadására. Az ünnepségen Nagy Bálint országgyűlési képviselő, az Építési és Beruházási Minisztérium államtitkára mondott ünnepi beszédet, aki hangsúlyozta, habár a keszthelyiek sokfélék és különbözően látják az életet, más és más az értékrendjük, egy dolog biztosan közös bennük: szeretik a városukat.

- Keszthely elég nagy ahhoz, hogy gazdag történelmi örökségével, számtalan múzeumával, aktív sportolói és civil életével, rengeteg közösségi programjával állandó kulturális pezsgést biztosítson - jelentette ki Nagy Bálint. - Ugyanakkor élhető, barátságos, biztonságos lakóhely, csodaszép természeti környezetben, kiváló intézményekkel. Nem véletlen, hogy az idei évben beválasztották Európa 10 legnépszerűbb tóparti lakóhelye közé. A város sorsát mindig a keszthelyiek alakították, és önmagában már ez a tény okot ad nekünk arra, hogy büszkék legyünk múltunkra - mondta.

Ezt követően sor került a kitüntető címek átadására. Elismerést vehetett át Deutsch Márta Veronika, Humpok Lajosné, a Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. képviseletében Pálinkás Róbert ügyvezető igazgató, dr. Lukács János posztumusz, Kovács Katalin, Horváth Péter, Töttő Vilmos, Szalai Sándor posztumusz és Szalai István Andor. A Keszthely Város Díszpolgára címet idén Manninger Jenő vehette át életműve elismeréséül, elhivatott két évtizedes országgyűlési képviselői munkájáért. Hagyományosan a város napján adták át a sporthoz kapcsolódó kitüntetéseket is. Sportolói elismerésben részesült Csősz-Tóth Norbert, Keczeli Zoltán, Hegyvári Brigitta, dr. Pintér Ákos, Major Veronika, Szakonyi Balázs, Csahóczi Kamilla, Bódai Hanna, Pátri Maja, valamint a Georgikon Kézilabda DSE felnőtt csapata.

Az ünnepség után avatták fel a gróf Festetics Pálnak, a keszthelyi gimnázium alapítójának és a keszthelyi oktatás megújítójának állított emléktáblát, melyet a Vajda János Gimnázium Öregdiák Egyesülete készíttetett az intézmény alapításának 250. évfordulója alkalmából. A nap folyamán, délután a várkertben megemlékezést is tartottak a trianoni békediktátum aláírásának 102. évfordulója alkalmából.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában