Figyelve a tehetségekre

2022.06.30. 09:00

Élmény- és személyiségközpontú projekt gyerekeknek a Miklósfai Tagóvodában

A Miklósfai Tagóvoda akkreditált kiváló tehetségpontként nagy figyelmet fordít a különleges bánásmódot igénylő tehetséges gyerekek fejlesztésére. Támogató környezet kialakításával biztosítjuk számukra a lehetőséget képességeik gazdagításához.

Benedek Bálint

A miklósfai óvodások láthatóan nagyon élvezik a modern eszközök jelenlétét Fotó: ZH

A miklósfai intézmény a Nemzeti Tehetség Program „Speciális fejlesztést célzó programok támogatása” pályázati kiírásán 1,2 millió forintos támogatást nyert a megvalósításhoz.

- Az óvodai csoport keretein belül, valamint tehetségműhelyekben fejlesztjük komplex módon személyiségüket, egyaránt odafigyelve erős és gyenge oldalaikra – fogalmazott Geröly Krisztina, a tagóvoda vezetője. – Érdeklődésükre, kiemelkedő adottságaikra építkezve kínálunk számukra sokszínű tevékenységeket, élményeket. A 2021-2022-es nevelési évben „A kaptár titkai” programunk keretén belül 30 órás komplex tehetségfejlesztő programsorozatot valósítottunk meg tíz gyermek részvételével. A digitális kompetenciák elmélyítését szolgáló élmény- és felfedezés központú projekt lehetővé tette a gyermekek sokoldalú fejlesztését, személyiségük gazdagítását.

Hozzátette: a műhelymunka során kalandoztak a matematika a logikai játékok, robotok birodalmában. Egyéni kaptár formájú Bee-Bot pályát készítettek, melyen a gyerekek a robotokkal kódolt útvonalon juthattak el a feladatokat rejtő kulcsokhoz. A kulcson lévő QR kód megfejtését követően sok érdekes feladat, játék várta tehetségígéreteiket. A közös, páros, egyéni játékok által algoritmikus gondolkodásuk, s kreativitásuk nagymértékben fejlődött. Megismerkedtek a programozás alapjaival, az okos eszközök okos használatával. A digitális pedagógiai módszerek, eszközök, a robotika segítségével olyan ösztönző, 21. századi közeget alakítottak ki, mely kiszélesítette a lehetőségek tárházát a gyermekek és pedagógusok számára. Ezen felül a szülők számára útmutatást nyújtott az értékteremtő megoldások irányába.

- Tehetségígéretek címmel készíthettünk egy kiadványt, amelyben Nagykanizsa Központi Óvoda tagóvodáiban folyó tehetséggondozó tevékenységet mutattuk be – folytatta. – A következő nevelési évben pedig tovább folytatjuk a megkezdett munkát. „Aprók tudománya” című nyertes projektünkben tudományos kísérleteket végzünk, digitális környezetben oldunk meg problémákat, teszünk apró lépéseket fenntartható jövőnkért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában