Akikre mindig lehet számítani

2022.05.04. 09:00

Szent Flóriánra emlékeztek a tűzoltók Búcsúszentlászlón

Hűség, hivatástudat, önzetlenség, segítségnyújtás, akarat. Ezek olyan szavak, amelyek a tűzoltókat kapcsolják nemes elődjükhöz, Szent Flóriánhoz.

Arany Gábor

Vigh László, Egri Gyula és Nagy Bálint megkoszorúzta Szent Flórián szobrát Fotó: A szerző

Ezt köszöntőjében Egri Gyula dandártábornok, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője fogalmazta meg a búcsúszentlászlói templomban kedden délelőtt tartott Flórián- napi ünnepségen. Majd így folytatta: arra esküdtünk, hogy Szent Flórián szellemét továbbvisszük, követjük, és tesszük mindazt, amit az emberség, a tisztesség, a becsület ma is megkövetel. Ez a tűzoltói hivatás lényege, ők azok, akik elsőként szállnak szembe a tűzzel, vízzel, természeti erőkkel.

Az igazgató emlékeztetett, hogy 2012-ben jött létre a katasztrófavédelem mai rendszere, ami integrálta a polgári védelmet, tűzoltóságot – később pedig a kéményseprői szolgálatot is.

Abban az évben vette át az igazgatóság vezetését Egri Gyula, aki az elmúlt évtized jelentősebb „tűzoltós” eseményeit is felidézte, utalva arra, hogy számára e visszatekintés elköszönés is, hiszen hamarosan nyugállományba vonul.

Az ünnepségen Nagy Bálint, a térség országgyűlési képviselője beszédében méltatta a tűzoltók, a tüzes mesterséggel foglalkozók munkáját. Külön köszönetét fejezte ki a hivatásos és az önkéntes tűzoltóknak, hogy minden körülmények között lehet rájuk számítani.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos is részt vett a tűzoltók napján. Köszönetet mondott a tűzoltók helytállásáért, és méltatta Egri Gyula vezetői tevékenységét.

Kiemelkedő szakmai teljesítménye elismeréseként megyei igazgatói dicséretben és jutalomban részesült Lengyel László tűzoltó alezredes, kiemelt főelőadó; Horváth János címzetes tűzoltó törzsőrmester, beosztott tűzoltó; Varga Béla címzetes tűzoltó zászlós, gépjárművezető; Cseresznyés Dániel tűzoltó hadnagy, rajparancsnok és Horváth Zsolt Ferenc címzetes tűzoltó törzsőrmester, gépjárművezető. Oklevelet kapott Prepok Attila tűzoltó alezredes, polgári védelmi felügyelő; valamint Kemény József nyugállományú polgári védelmi ezredes.

Az elismerések átadását követően a résztvevők a Szent László-templom kertjében koszorúkat helyeztek el Szent Flórián szobornál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában