A földdel vált egyenlővé

2022.05.12. 14:00

Lebontották a nagykanizsai Sétakert esőbeállóját, mert veszélyesnek minősítették (videó)

A földdel tették egyenlővé csütörtökön a Sétakertben található pavilont. Az esőbeállóként funkcionáló vasszerkezetű építmény állaga az utóbbi években leromlott, ezért a VIA Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt. szakvállalkozóval lebontatta.

Benedek Bálint

Szabó István a városüzemeltető cég vezérigazgatója a még álló pavilon előtt. Az esőbeálló helyét várhatóan a gyerekek foglalhatják el

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A helyszínen találkoztunk a városüzemeltető cég vezérigazgatójával, Szabó Istvánnal, aki a történetben messzebbről indított. Elmondta: a Sétakert megújítása érdekében két éve tartottak bejárást, felmérve az esetleges munkálatokat. A zenepavilon egyik fő eleme a területnek, ezért szerették volna biztonságossá tenni, s felújítani az 1950-es években épült esőbeállót. Voltak terveik a tetőhéjazat cseréjére, a tartóoszlopok megerősítésére, s különféle ötletekkel igyekeztek mindent megtenni a beálló megmentéséért.

- Ennek előkészítéseként felkértünk egy statikus mérnököt, hogy az elképzeléseinket vizsgálja felül és adjon tanácsot - folytatta. - Sajnos olyan eredményre jutott, hogy a szegecseléses technológiával készült pavilonszerkezet megmentése, a tető cseréje és a festés óriási költségeket jelentene. A statikai szakvélemény a pavilon jelenlegi állapotában az azonnali bontás mellett tette le a voksát, ugyanis egy nagyobb viharban összedőlhetett volna. Ezt figyelembe véve készítettük elő a szerkezet bontásáról szóló döntést. Az önkormányzat Városfejlesztési és Városüzemeltetési Bizottsága tárgyalta az ügyet, s jóváhagyták. Tavaly ehhez rendeletmódosítást kellett végrehajtani, hiszen a városképvédelmi rendeletben szerepelő védett elemek közül kikerült az esőbeálló.

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Hozzátette: egy fémipari szerkezetek gyártásában jártas kanizsai vállalkozót bíztak meg a szakszerű bontással. A tervezők és a kivitelezők közel 400 ezer forintért dolgoztak, ami a mai viszonyokat figyelembe véve jelképes összegnek tekinthető.

Szabó István hozzátette: az esőbeálló pavilon helyén a közeljövőben igyekeznek a sétakerti pihenést, kikapcsolódást szolgáló új parkberendezéseket elhelyezni. A végső megoldással kapcsolatban viszont titokzatosan fogalmazott, mindössze annyit árult el, hogy hasonló építmény biztosan nem készül, inkább a gyerekeknek szeretnének kedvezni. A jövőben a kert teljes területén folytatják a fejlesztéseket, újra működhet a szökőkút és szeretnének közel egy kilométer hosszban egy futókört létesíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában