A millennium szobrásza

2022.05.07. 07:00

Konferencia nyitotta a Zala György Napok sorozatát

A neobarokk emlékműszobrászat legjelentősebb alakjára, a település szülöttére emlékeztek tegnap a határon túli kisvárosban. A ma folytatódó Zala György napok sorozata konferenciával vette kezdetét.

Gyuricza Ferenc

A résztvevők Zala György mellszobrát is megkoszorúzták. A képen a Lendvai Magyar Nemzetiségi Önkormányzati Közösség elnöke, Vida Törnar Judit és alelnöke, Horváth Tamás Fotó: GYF

A városháza dísztermében megtartott rendezvényen Pisnjak Attila, a Galéria és Múzeum művészettörténésze – aki egyben a konferencia kezdeményezője is volt – azzal kezdte köszöntőjét, hogy bár Lendván minden évben megemlékeznek a millennium szobrászaként ismert Zala György életéről és munkásságáról, olyan konferenciát azonban, amelyen mélyrehatóbban elemezték volna életművét, utoljára az 1990-es évek közepén szerveztek. A mostani tanácskozáson az azóta történtek kerültek fókuszba, így például a budapesti Kossuth tér 1944-es állapotának visszaállításával újra látható Zala-szobrok, az Andrássy-emlékmű rekonstrukciója, illetve a gróf Tisza Istvánt ábrázoló szoborcsoport helyreállításának bemutatása.

Az előadásokat megelőzően Pácsonyi Imre, a Zala megyei közgyűlés alelnöke, illetve Magyar János polgármester is köszöntötték a jelenlévőket. Előbbi elmondta: megyénk számára mindig is fontos volt Zala kultuszának ápolása, ezért is igyekeztek a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázati támogatásával a konferencia megrendezéséhez segítséget nyújtani. Magyar János pedig úgy arról beszélt: bár Zala Györgynek nem található alkotása Lendván, de szülőháza helyét emléktábla jelzi, teret neveztek el, szobrot állítottak tiszteletére, a Galéria és Múzeum alkotásainak kicsinyített másolatait őrzi, a Bánffy központ udvarán pedig szobrairól készült fotók láthatóak. Zala György nevének említése Lendva városáéval kell egybecsengenie – fogalmazta meg a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában