Harmadik alkalommal

2022.05.27. 15:04

Greentech 2022 konferencia: energiát megfizethető áron

A tavaly ősz óta drasztikusan növekvő energiaárak mellett fő feladat folytatni a zöld-átállást, érvényesíteni a klímasemlegesség szempontjait. Ezt Steiner Attila államtitkár fogalmazta meg pénteken a Greentech 2022 konferencián.

Arany Gábor

A szakkiállításon pályaorientációs standok várták a fiatalokat Fotó: Pezzetta Umberto

A járműipari tesztpálya fogadóépületében immár harmadszor megrendezett, a zöldenergiát és a fenntarthatóságot középpontba helyező szakmai összejövetelen az államtitkár kiemelte előadásban, a kormányzat előtt álló kihívás: biztosítani az energiaellátást, mégpedig megfizethető áron. Kitért a 2020 elején elfogadott klímavédelmi akciótervre, amelynek egyik célja, hogy a karbonmentesen előállított villamos energia aránya 2030-ra 90 százalék legyen. Ennek része a paksi erőmű, amely közel 50 százalékkal részesedik az áramtermelésből. Az elmúlt években jelentősen nőtt a napelemekkel termelt áram, ami jelenleg 3000 MW _ az ország teljes igénye 7500 MW, tette hozzá.

 

A trendek alapján várhatóan 2025 környékén elérhető a 6000 MW naperőművi teljesítmény. Ehhez a villamosenergia-hálózat rugalmasságát jelentősen meg kell erősíteni, hiszen az áramtermelés volumenét a napsütés erősen befolyásolja és ezt kezelni kell. Emellett a közlekedés, az ipar átalakulásával, az új beruházásokkal járó növekvő villamosenergia-igény kielégítésére további 2000 MW-ra lesz szükség, emelte ki.

A pénteki greentech-konferencia nyitó előadást Bali Zoltán, a megyeszékhely alpolgármestere tartotta a város üzemeltetés kihívásai témakörében, elsőként említve a megyeszékhelyen már naponta dugókat okozó járműtömeget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában