Magyar falu program

2022.05.30. 14:00

Felszentelték a surdi evangélikusok felújított imaházát (videó)

A Surdi Evangélikus Egyházközség nemrég felújított imaházát vasárnap szentelte fel Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna esperes. Az istentiszteleten a gyülekezet tagjai mellett Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője is megjelent.

Benedek Bálint

Nagy József, a Surdi Evangélikus Egyházközség felügyelője, Veres József, Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna, Cseresnyés Péter és Kanász János

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A negyven évvel ezelőtt épült imaház felújítására a Magyar falu programból közel 23 millió forintot nyert az egyházközség. Mint arról korábban már beszámoltunk: a friss vakolás mellett az épület betonalapot és szigetelést kapott, melyre új parkett került. A nyílászárók cseréje mellett a vizesblokk modernizálása is megtörtént, a gázkazánt kicserélték, sőt az érintésvédelem is 21. századi lett. 

Kívülről is láthatók változások, a térkövezett rész az imaház előtt, és kocsibeálló is készült. A pályázati pénzt kiegészítették saját forrással: a gyülekezeti alapból finanszírozták a talajvíz elvezetését.

Az istentiszteletet az imaház melletti templomban tartották, ahol Veres József lelkipásztor elmondta: a kormány s a hívek közös akaratából újulhatott meg az intézmény. Innentől kezdve a falak közé új élet költözhet, a közösségi rendezvények miatt várhatóan a fiatalság is visszatalál az Istenhez, a hithez, tette hozzá. 

Az Isten mindennapi jelenlétéről, örök gondoskodásának fontosságáról beszélt Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna, a somogy-zalai egyházmegye esperese, aki ezután felszentelte az imaházat. 

– Az elmúlt években a kormányzat jóvoltából több apró csodában volt részük az egyházi közösségeknek – mondta Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője. – Megvalósíthatták terveiket, például felújíthatták közösségük színhelyeit. 

Kanász János, Surd polgármestere szerint a falu ünnepe is, ha megvalósul egy fejlesztés a településen. 

– Ezért pedig köszönettel tartozunk a lelkipásztornak, aki szívén viseli a gyülekezet boldogulását, és folyamatosan pályázik újabb forrásokra – mondta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában