Publikálják az adatokat

2022.05.11. 10:00

Egészségügyi fehér könyvet készítenek Kiskutason

Az elmúlt hétvégén egészségügyi szűrőprogram keretében mérték fel a 220 lelkes település lakóinak egészségi állapotát. Az átfogó vizsgálaton nem volt kötelező részt venni, de a szervező, a kiskutasi székhellyel rendelkező Strokeinfó Alapítvány munkatársai minden helyinek ajánlották. A program országosan is egyedülálló, hiszen az eredményeket közzéteszik, egészségügyi fehér könyv készül az adatokból. 

Jóna István

Takács Nikolett vérnyomását méri Nagyné dr. Tóth Margit

Forrás: Jóna István / Zalai Hírlap

Halász Gábor polgármester elmondta, hogy a szűrővizsgálatok nemcsak a háziorvosnak, de a településen élőknek is rendkívül hasznosak voltak. 
A résztvevők ugyanis a vizsgálati eredményeken túl tanácsokat is kaptak. Több esetben szív- és érrendszeri problémát tártak fel a vizsgálatok, amelyek lehetőségével Kiskutas lakosságának több mint a fele élt. Az ingyenes szűrésekre a menedékházban várták a helybelieket. 

– Szív- és érrendszeri diagnosztikát, ritmuszavarok szűrését végeztük vadonatúj szívdiagnosztikai mérőműszer segítségével, ezenkívül vércukormérés, koleszterinszint-, vérnyomás- és egyéb alapmérések zajlottak le – mondta Nagyné dr. Tóth Margit belgyógyász szakorvos, aki a falu lakója, és önkéntesként látta el a feladatot. 

Zelko Endre is elment a vizsgálatokra, úgy érezte, 71 évesen nem árt, ha ellenőrizteti az egészségi állapotát. 

– Az én koromban már mindenféle baj előjöhet. Gyakran halljuk, a legfontosabb a megelőzés, ezért jöttem el. Nem iszom, nem dohányzom, 60 éves koromig futballoztam, szeretek egészségesen élni – mondta. 

Nagyné dr. Tóth Margit kiemelte, hogy Magyarországon népbetegségnek számít az agyvérzés és a stroke. Ha időben észlelik a jeleket, akkor életet menthetnek. A vizsgálatok során egyeseknél a pitvarfibrillációt, cukorbetegségre való hajlamot, magas vérnyomást és a demencia jeleit is kiszűrték. A szűrések folytatódnak, majd az adatok összegzésével az egészségügyi fehér könyvben publikálják az eredményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában